kostel sv. Jana Křtitele

Kostel se skládá z okrouhlé lodi a užšího pravoúhlého presbytáře s polokruhovým odsazeným závěrem. Orientovaná stavba je kryta nad lodí mansardovou střechou, ve spodní části kuželovou a v horní ve tvaru osmibokého jehlanu; ve vrcholu střechy hrotnice s makovicí. Nad presbytářem se zvědá čtyřboká barokní hranolová věž se zaoblenými nárožími, krytá mansardovou jehlancovou střechou. Východní část (apsida) je zakrytá půlkuželovou střechou. Krytina: měděný plech. Při severní stěně lodi je čtvercová předsíň se zaoblenými nárožími, krytá sedlovou střechou s taškami bobrovkami, ukončená barokně zvlněným štítem; po obvodě cihelná římsa s jednodušším maltovým profilem. Při severním boku presbytáře obdélná barokní sakristie se zaoblenými nárožími, krytá valbovou střechou, krytina tašky bobrovky; štuková omítka se silnými vrstvami nátěrů, na severní straně segmentem sklenutý vstup, na V straně okno s omítkovým ostěním. Stavba vyzděna z lomového kamene, omítky hrubé. V severní stěně presbytáře nad střechou sakristie zachováno původní románské okénko s půlkruhovým záklenkem, ostění s tesaných kvádrů, obdobné okno v závěru presbytáře. Vpravo od severní předsíně dochována část půlkruhového portálu lodi, stojky z tesané žuly, oblouk jen z hrubě osekaných lomových klenáků. Na dřevěnou kruchtu se vstupuje od jihozápadu po kamenném předloženém schodišti, podepřeném plnou zdí z lomového kamene a žuly, zeď kotvena železným táhlem se závlačemi ke stěně, stupně žulové, bez zábradlí. Na jižní straně presbytáře jedno barokní okno s odskočeným stlačeným záklenkem, zasklení ze čtvercových tabulek do olova (asi klasicistní). V severní stěně presbytáře zazděné okno, v zazdívce lomový kámen. Korunní římsa věže nad presbytářem zděná se složitějším štukovým profilem; nad středy stěn vysokým segmentem zvednutá. Na jižní straně presbytáře při lodi umístěný vstup do věže, dosažitelný po železném schodnicovém schodišti (novodobá svařovaná konstrukce). Interiér podvěží osvětlený obdélným oknem s odsazeným skoro půlkruhovým záklenkem.