kostel sv. Jana Křtitele

Zděný, omítaný, orientovaný kostel. Základní obdélný půdorys lodi zdynamičtěn dlouhými rizality na podélných stěnách, nároží rizalitů v celé hloubce předsazení zkosena, všechna nároží lodi zaoblena s odsazením, podélné stěny presbytáře plynule navazují na konce zaoblených nároží. Závěr v půdorysu přibližně půlkruhový, po severní straně presbytáře pravoúhlá sakristie s oratoří v patře, nároží půdorysu má otupená, osově západnímu průčelí představěna čtyřboká věž se zkosenými nároží po celé výšce. Fasády mají bohaté barokní plastické členění. Střecha lodi sedlová s valbou na Z a V straně, tašky bobrovky, volská oka. Fasády člení mírně předsazený sokl z pískovcových desek, profilovaná korunní římsa a lisénové rámce, z vnitřní strany ještě lemované užším pásem. Okraje pilastrů doplněny sdruženými pilastry. V S stěně obdélný pískovcový portál s profilací, vrcholovým klenákem a záclonovitou supraportou krytou stříškou, doplněnou pákovou ornamentikou s volutkami a božím okem. V podélných stěnách po třech kasulových oknech s hladkými šambránami s klenákem a záclonovitou suprafenestrou, pod níž obměňovány dva typy výplní plastických vykrajovaných polí a páskové ornamentiky s rostlinnými motivy, v rozích šambrán ještě volutky. Pesbytář má sedlovou střechu s částí kuželového pláště nad závěrem, tašky bobrovky. V hřebeni osmiboký sanktusník s cibulovou stříškou a hrotnicí, opláštěný měděným plechem. Sokl i korunní římsa přechází z lodi, fasády rozděleny lisénovými rámy. Interiér osvětlen třemi kasulovými okny. Věž má tvar štíhlejší a vertikalizované cibulové báně, usazené na nízkém podstavci, přechází v osmibokou lucernu s cibulovou stříškou a hrotnicí ve vrcholu,krytina z měděného plechu. Fasádu člení sokl předsazený z pískovcových desek, bohatě profilovaná korunní římsa, nad středy stěn segmentově zvednutá. Po výšce věž rozdělena na dva díly, systém členění ploch spodní etáže obdobný jako na rizalitech lodi,ve spodní části horního dílu ještě profilovanou římskou vymezený nižší pás, ohraničený při nárožích lisénami, ve zbytku pak pilastry se složitými korintskými hlavicemi podloženými pásky a čabrakami. V Z stěně pravoúhlý portál s ostěním a dveřmi řešenými jako v lodi, v úrovni přízemí dvě okna – na S straně obdélné s lištovou šambránou a parapetní římsou, J okno obdobné, ale ve spodní polovině zazděné, ve výškovém rozhraní 1. a 2. patra v S a Z stěně převýšené okno s odsazeným půlkruhovým záklenkem a šambránou s lištou, klenákem, volutkami v horních rozích, parapetní římsou, páskovou dekorací pod segmentovou suprafenestrou a plastickým vykrajovaným polem s páskovými závěsy nad suprafenestrou, v J stěně naznačeno stejné iluzivní okno; 3. patro vybaveno na J a S straně obdélným oknem s lištovou šambránou, ve 4. patře na každé straně vysoké okno s odsazeným půlkruhovým záklenkem, v úrovni 5. patra kruhové hodinové ciferníky. Sakristie s oratoří má sedlovou střechu s valbou na severní straně; krytina z bobrovek; jeden vikýř tvaru volského oka. Fasádu člení předsazený sokl z pískovcových desek, deskovitá korunní římsa a lisénové rámce. V S stěně obdélný portál, ve V zdi do sakristie lehce obdélné okno s předsazeným tesaným ostěním s ušima, na ploše plastická pole s vykrojenými či zaoblenými kratšími konci a liliemi na rozhraních, profilovaná parapetní římsa, v úrovni patra na S a V straně obdélné okno s odsazeným stlačeným záklenkem a hladkou šambránou s vrcholovým klenákem a volutkami v horních rozích.