kostel sv. Jana Křtitele

1) kostel 2) ohradní zeď 3) pamětní kříž Kostel stojí zhruba uprostřed nepravidelné plochy nevelkého hřbitova. Kolem hřbitova probíhá po celém obvodě ohradní zeď a silnice. Na jižní straně ohradní zdi vstupní brána, před ní kříž. 1) kostel Orientovaná stavba s obdélnou lodí ukončenou čtvercovým presbytářem, ke kterému na severní straně přiléhá sakristie. V západním průčelí lodi předsíň a na jižní straně čtvercová kaple sv. Barbory. Loď zastřešena sedlovou střechou s prejzy a volskými oky a s masivní věžičkou čtvercového půdorysu, ukončenou nižší oplechovanou stanovou stříškou (v patě hrotnice prstenec a ve vrcholu ozdobný kříž a korouhev; svislý plášť věžičky obložený eternitovými šablonami; na každé straně jedno na výšku obdélné okno). Fasády se soklem vyznačeným pásem z hrubé omítky a korunní římsou, omítky štukové. Na nárožích armatura ze žulových kvádrů. Západní i východní štít vytažen nad střechu a kryt bobrovkami. V severní stěně 2 nízká okna s půlkruhovým záklenkem a zděným ostění s lištovou šambránou. V západní polovině protější fasády jedno stejné okno. V západním průčelí lodi lomený portál jehož ostění je profilováno dvěma oblouny a středním sloupkem s talířovou hlavicí. Presbytář se sedlovou krytinou s prejzy, na jihu jedno volské oko. Fasády se soklem z hrubé omítky a korunní římsou, omítky štukové. JV nároží s armaturou ze žulových kvádrů, v místě SV nároží se uplatňují kvádry na volném líci severní stěny. Kněžiště osvětlováno dvěma okny, jedním barokním a jedním kruhovým, v němž je kružba š čtyřlístkem. Sakristie pultovou střechou s prejzy. Fasády totožné jako na lodi. Na západní straně portál s hrotitým záklenkem. Nad vstupem ležatě obdélný světlík se zděným ostěním. Na severu 2 okna; levé nízké se segmentově sklenutou špaletou; druhé okno na výšku obdélné. V horní části severní stěny a blíže západnímu okraji drobný kruhový větrací otvor. Kaple sv. Barbory s valbovou střechou; prejzy; na jihu jedno volské oko; při jižním konci hřebene hrotnice s makovicí a křížkem. Fasády se soklem s hrubší omítkou a korunní římsou, na každé straně při nárožích lisény spojené pod římsou pásem; dole lisény začínají až nad soklem. Interiér osvětlený od Z a V nízkým oknem s půlkruhovým záklenkem. Na jižní stěně iluzivní okno stejného tvaru; v čele mírně posunuté zazdívky malované sluneční hodiny. Předsíň s valbovou střechou s prejzy, omítky jako na lodi. Na západní straně pravoúhlý vstup s nadsvětlíkem. Bez oken. Věž ukončena jehlancovou střechou a je ze všech čtyřech stran pokryta eternitem. Interiér - loď je překryta rovným stropem, na podlaze žulové desky. Na západní straně loď vyplněna dřevěnou kruchtou, vítězný oblouk lomený. Na jižní části východní odkrytá část malby iluzivního oltáře.Presbytář s podlahou ze žulových desek a zaklenutá jedním polem křížové žebrové klenby, hmotná hranolová žebra dosedají na kuželovité konsoly se zvířecím reliéfy. Sakristie sklenutá valeně s prkennou podlahou. Kaple sv. Barbory – podlaha ze žul.řezaných desek a křížovou klenbou. Do lodi půlkruhová arkáda. Předsíň s podlahou ze žul. desek a valenou klenbou. Do lodi zahrocený portál se žulovým ostěním. Do JZ koutu částečně zapuštěná kropenka. Krov hambalkový, dvouetážový. Dřevo ručně tesané; spoje jistí kolíky a třmeny z pásového železa; v montážním značení kombinované vyseknuté římské číslice a štípané trojúhelníčky. Ve věžičce zvonová stolice, na stolici 2 zvony (na větším nápis majuskulí, malý bez datace). 2) ohradní zeď Ohradní zeď složena po obvodě z přímých i zaoblených úseků. Na J, Z a S straně má z větší části také opěrnou funkci; vnější výška zdi se pohybuje v rozmezí zhruba 1,5-2 m a vnitřní pak cca mezi 0,3-1 m; vnější líc pokrývá kompaktní hrubá omítka; na vnitřním líci hrubá nebo hladká omítka místy poškozená; vidět zde lomovou žulu a kámen; pultová koruna chráněna betonovou deskou; na koruně ještě drátěný plot se sloupky z trubek. U vnějšího líce severní zdi několik opěrných pilířů se svislým čelem a vysokým pultem chráněným omítkou; svislé plochy opěráků hrubě omítnuté. Východní zeď vysoká kolem 1,5 m; v neomítnutém vnitřním líci převažuje lomová žula nad kamenem; pultová koruna z betonové mazaniny. Na západní straně brána; vymezená masivními čtyřbokými pilíři nadezděnými mírně nad korunu zdi; pod lokálně opadanou hladkou omítkou vidět lomovou žulu; ploché stříšky provedeny z betonu; vrátka mají rám svařený z trubek a výplň z plechu a pletiva (2. polovina 20. století); před bránou několik kamenných schodů. 3) pamětní kříž Před severním pilířem brány umístěný železný pamětní kříž; ukotvený ve čtyřbokém žulovém podstavci s rozšířeným soklem i hlavicí.