kostel sv. Jana Křtitele

Areál kostela se rozkládá při severozápadním okraji vesnice nad velkým rybníkem Návesníkem při staré cestě ke Kalvárii na vrchu Radešíně v dosti strmém severojižním svahu, který byl v bezprostředním okolí kostela vyrovnán umělým návozem do téměř vodorovné plošiny. Vlastní kostel je situován ve východní části rozlehlého recentního hřbitova, jenž byl několikrát rozšiřován. Hřbitov je obehnán souvislou ohradní zdí, která je přerušena na východní a severní straně v bezprostřední blízkosti kostela dvěma klenutými branami. Na severní straně hřbitova více k západu stojí v linii ohradní zdi malé stavení někdejší márnice. Kolem kostela s rozkládá hřbitov na půdorysu nepravidelného lichoběžníka protaženého výrazně rovnoběžkovým směrem od východu k západu má rozměry asi 120 m (osa V - Z) x max. 45 m (osa S - J v nejširší části při západním okraji). Terén hřbitovního pole se zvolna svažuje od severu k jihu a zároveň klesá od vstupního průčelí kostela k západu a teprve v nejzápadnější části mírně stoupá. Pouze plocha východní části hřbitova kolem kostela je poměrně rovná.