kostel sv. Jana Křtitele s farou

Areál kostela sv. Jana Křtitele s farou je situován v jihovýchodní části města, na vyvýšené ostrožně nad Labem. Orientovaný jednolodní kostel se západní průčelní věží původně obklopoval hřbitov, z kterého se dochoval náhrobek generála Melase, umístěný při severní zdi sakristie. Na SZ straně kostela, mezi věží a lodí stojí kamenný kříž nasazený na stélu zdobenou neogotickým ornamentem. Před západním průčelím stojí socha sv. Jana Křtitele ohraničena litinovým plotem. Na jižní straně odděluje prostor kolem kostela ohradní zeď fary. Areál fary se nachází jižně od kostela. Budova fary stojí v JZ rohu areálu, svým kratším průčelím orientovaná do náměstí. Východně od fary stojí přízemní hospodářský objekt s chlévy a kolnou. Severně od budov se rozkládá zahrada. Areál fary je vymezen ohradní zdí otevřenou do prostoru náměstí pilířovou branou. V SV nároží ohradní zdi je torzo branky, která původně spojovala hřbitov s farou. Na jižní straně, při ulici, je areál ohraničen drátěným plotem s plechovou bránou umístěnou při východním nároží fary. Předmětem ochrany je kostel, hrobka generála Melase, socha sv. Jana Křtitele, fara čp. 84 a k tomu náležející pozemky s ohradními zdmi.