kostel sv. Jana Nepomuckého

Budova kostelíka stojící ve středu obce po levé straně u silnice směrem na Zlič. Spolu se sochou sv. Josefa s Ježíškem a několika historicky hodnotnými lidovými objekty tvoří malebné historické jádro obce. Raně barokní stavba z roku 1696, postupně upravovaná v letech 1717 (letopočet na portále) a 1765, kdy byla přistavěna loď a presbytář. Kaple se skládá ze starší části (domácí kaple pánů na Studnicích), které odpovídá nynější kruchta a v hmotě současného kostelíka tvoří zaoblení průčelí (SZ části kostela). Novější část tvoří vlastní loď s presbytářem a přiloženými přístavky sakristie a oratoře. Jedná se tedy o jednolodní stavbu, vystavěnou ze smíšeného zdiva, orientovanou SZ - JV. Střecha lodě sedlová se sanktusníkem, krytá břidlicí. Oplechování budovy a sanktusníku je provedeno v pozinku červeně natřeném. Pískovcový sokl kostela vysoký od 30 - 60 cm. Barevnost kostela žluto - bílá (bíle jsou pojednány architektonické články). Hlavní (SZ) průčelí kostela : jednoosé, v přízemí vstup dvoukřídlími šikmo bedněnými dveřmi s profilovanou klapačkou v barokním bohatě profilovaném portálu, v jehož klenáku je vročení 1717 a datum opravy 1947. Nad portálem zalomená profilovaná římsa na kuželkách a v prostoru mezi portálem a římsou pískovcová kartuš s aliančním znakem. Nad římsou je osmitabulkové okno v kamenném ostění s ušima a klenákem v mírně segentovém vydutí, pod oknem je profilovaný kamenný parapet. Průčelí je členěno plochými pilastry s profilovanými hlavicemi, sahajícími až ke korunní bohatě profilované římse. Nad římsou barokně vykrojený štít se čtyřmi pilastry završenými koulemi a nahoře sochou sv. Jana Nepomuckého (cca 1 metr vysoká, v tradičním oděvu s krucifixem v levé ruce). JZ strana kostela : pětiosá, okna se stlačeným segmentem v kamenných ostěních (viz. hlavní průčelí) + dveře do sakristie. Zleva 1. a 2. osa = okna v hmotě kruchty, 3.osa = okno do lodi kostela, 4. osa = přístavek sakristie v čele se vstupem v pískovcovém ostění s ušima s větračkou (z boků přístavu dvě menší okna rovněž v pískovcových ostěních). 5. osa = okno v boku v presbytáře. Průčelím probíhá bohatě zdobená korunní římsa a je členěno plochými pilastry s hlavicemi. SV strana kostela : je zrcadlově shodná se stranou JZ s výjimkou přiloženého přístupového schodiště na kruchtu a v případě prvních dvou os (okna na schodiště) absence pískovcových ostění. JV strana kostela : jednoosá, osu tvoří zaslepené pískovcové ostění s ušima a prof. parapetem. Po stranách jsou dvojice plochých pilastrů s hlavicemi. I n t e r i é r : Do lodi se vstupuje podkruchtím. Kruchta ( 7 metrů široká a 5 metrů dlouhá) dřevěná, nesená pěti dřevěnými sloupky s patkou a profilovanou hlavicí (varhany z 19. století). Vlastní loď (4,5 metru široká a 8,5 metru dlouhá) plochostropá s fabionem a bohatě profilovanou podstropní římsou nesenou nástěnými pilastry. Strop je vyzdoben freskou sv. Jana Nepomuckého s věřícími. V sakristii i v protějším přístavku rovné stropy s fabionem a s profilovaným štukovým rámem, vstup do sakristie dvoukřídlými kazetovými dveřmi s profilovanou klapačkou a původním zámkem v profilovaném portálku s ušima.