kostel sv. Jana Nepomuckého s farou

Areál kostela sv. Jana Nepomuckého je situován na návrší nad obcí. Kostel stojí uprostřed areálu, farní budova čp. 213 na jižní straně a ohrazený hřbitov s márnicí a ústředním křížem na severní straně areálu. Kostel je orientované členité bazilikální trojlodí s obdélným kněžištěm ukončeným třemi apsidami. Zděnou omítnutou stavbu s kamenným soklem doplňuje řada kamenných prvků. Průčelí chrámu s asymetricky pojatou hranolovou věží na jihozápadní straně charakterizuje bohatá sochařská výzdoba. Nad hlavním vstupním portálem vyniká pískovcový reliéf poprsí sv. Jana Nepomuckého od sochaře Čeňka Vosmíka. Autorem mnoha dalších zdobných prvků fasády, včetně reliéfu Ukřižovaného se dvěma klečícími anděly, byl známý sochař Vojtěch Sucharda. Střechy jednotlivých částí kostela kryjí bobrovky. Ve vrcholu dvoustupňové zvonovité střechy věže je osazen kovový latinský kříž. Interiér zdobí nástěnná malba se secesními rostlinnými a geometrickými motivy od Františka Fröhlicha podle návrhu architekta Kamila Hilberta. Celistvost sakrálního uměleckého díla dotváří působivé vnitřní vybavení, projektované rovněž Kamilem Hilbertem a zhotovené předními českými umělci. Předmětem ochrany je areál kostela sv. Jana Nepomuckého - kostel, fara čp. 213, márnice, ohradní zeď, ústřední kříž a pozemky vymezeného areálu.