kostel sv. Jiljí

Kostel sv. Jiljí v Dolánkách stojí v jižní části návsi. Orientován je ve směru sever (hlavní průčelí) – jih (presbytář). Loď s přesahujícím štítem je obdélná, přiléhající kněžiště je mírně zúžené, v závěru trojboké, po obou stranách presbyteria je připojena nízká sakristie. Střecha je sedlová s valbou v presbytáři. Loď kostela je obdélná, na ní navazuje presbytář s polygonálním závěrem, na každé straně presbytáře jsou přízemní přístavky. Hlavní (severní) průčelí kostela je dvouetážové dělené masivní profilovanou kordonovou římsou, završené trojúhelným štítem. Po stranách průčelí jsou v obou etážích probíhající dvojice pilastrů. V první etáži jsou pilastry pod římsou zakončeny bohatě zdobenými hlavicemi (voluty se zavěšenými ovocnými festony). Vstupní otvor je rámován zdobeným kamenným portálem s datací 1675 (římské číslice). Přízemí je zakončeno profilovanou římsou. Patro je prolomeno sdruženým trojdílným oknem, boční jsou na výšku obdélná a prostřední je vyšší zakončené plným obloukem (ve vrcholu zdobeno okřídlenou andílčí hlavičkou). Boční průčelí kostela jsou tvořena třemi plány, fasády jsou členěny lizénovými pásy a orámováním okenních otvorů. První plán vždy představuje přízemní jednoosá přístavba k presbytáři, druhý plán dvouosá loď kostela a třetí polygonální ustupující presbytář. Okna jsou obdélná zakončená segmentovým obloukem, v horní etáži šestitabulková v kovových rámech, ve spodní etáži je konstrukce výplní dřevěná. Okna v presbytáři jsou zasklena převážně z šestihranů, lemovaná nefigurální barevnou vitráží. Střecha kostela je krytá pálenou taškou bobrovkou, na východní straně střechy lodi jsou dva vikýře tvaru volského oka. V hřebeni střechy lodi je umístěna sanktusníková věžička, kompletně opláštěna červeně natřeným plechem.