kostel sv. Jiljí

Kostel se nachází v jihovýchodní části města, na Víseckém náměstí. Je obklopený parčíkem se vzrostlými stromy, který se nachází na místě hřbitova zrušeného roku 1784. Za presbytářem, ve svahu klesajícím severovýchodním směrem, stojí hřbitovní kaple (márnice). Od severu ke kostelu stoupají kamenné schody a západně od nich dlážděná cesta ohrazená litinovým zábradlím. Kostel sv. Jiljí tvoří obdélné halové trojlodí s užším pětiboce zakončeným presbytářem. K severní straně presbytáře je připojena masivní hranolová věž s pozdně barokním členěním, bání a drobným přístavkem na západní straně. K severní straně lodi přiléhá předsíň s půlkruhově zakončeným štítem a věžičkou. Hlavní průčelí vrcholí jednoduchým štítem se segmentově vykrojenými křídly a trojúhelným tympanonem. Průčelí lodi jsou členěna hladkými lizénami, půlkruhovými okny a profilovanou římsou. Zdivo presbytáře zesilují jednoduše odstupněné opěrné pilíře, mezi kterými se nacházejí lomená okna s jednoduchým ostěním a kružbami. Střechy lodi i presbytáře jsou sedlové s valbami na východní straně. Márnice je přízemní orientovaná stavba s trojúhelně zakončeným štítem v hlavním průčelí a sedlovou střechou. Z východního průčelí vystupuje zploštělá apsida. Předmětem ochrany je kostel, hřbitovní kaple (márnice) a pozemky vymezeného areálu. Na ploše památky se nacházejí nechráněné kamenné schody a dlážděná cesta s litinovým zábradlím.