kostel sv. Jiří

Na mírném návrší v jižní části obce, na vysoké podnoži vyrovnávající svažitost terénu vybudovaná jednolodní, neorientovaná (osa J-S) stavba obdélného půdorysu s hranolovou čtyřbokou věží předsazenou před vstupní průčelí, s presbyteriem vystavěným na centrálním elipsovitém půdorysu a s přístavkem sakristie na obdélném půdorysu u západní strany lodi. Loď kryje sedlová střecha, presbytář nízká kupole s dvěma malými střešními okenními otvory a s vrcholovou hrotnicí, makovicí a křížem, věž střecha ve formě osmibokého jehlanu s vrcholovou hrotnici, makovicí a železným křížem, sakristii pultová střecha. Dominantním motivem hlavního (severního) průčelí je v ose vystupující hmota hranolové věže se zaobleným nárožím. Na ose prolomený hlavní vstup se segmentovým záklenkem rámuje profilované ostění přeťaté v úrovni nadpraží římsovými hlavicemi a zakončené vrcholovým klenákem. Nad vstupem je na osu prolomen okenní otvor s ustupujícím segmentovým záklenkem, který rámuje oblounová lišta vymezující původně zamýšlenou plochu okenního otvoru (viz Jůza, V. [1961], obr. 73). Východní průčelí věže je prolomeno pravoúhlým vstupem ke schodišti ústícímu na hudební kruchtu a dále do zvonového patra věže, schodiště osvětlují dvě drobná střílnová okna bez plastické dekorace. Fasádu průčelí věže ve stylu radikálního baroka člení průběžná předstupující podezdívka, pilastry s oblounovými patkami a římsovými hlavicemi, které vynáší profilovanou kordonovou římsu, široký úsek kládí a výrazně předstupující mohutnou korunní římsu, jenž odděluje převýšenou část věže s volutovými bočními křídly. Její spodní část je prolomena třemi kruhovými okenními otvory, zvonové patro čtyřmi okenními otvory s ustupujícím segmentovým záklenkem, které chrání dřevěné lamelové okenice. Fasádu zvonového patra dekorují pilastry se stylizovanými iónskými hlavicemi, které nesou korunní římsu s půlkruhovým vypnutím v ose, pod které jsou situovány kruhové ciferníky hodin. Boční volutová křídla člení lisénové rámy a plastická lišta zavinutá do spirály. Vedle hlavního vstupu jsou obě boční průčelí lodi ve druhém poli od severu prolomena vedlejšími vchody. Pravoúhlé vstupní otvory akcentují plastické špaletové rámy s ušima. Boční průčelí lodi jsou prolomena 3 + 3 okenními otvory. Okenní otvory se stlačeným segmentovým záklenkem zdůrazňují ploché plastické šambrány s ušima nasedající na lisénové lišty. Boční fasády lodi rytmizuje předstupující průběžný sokl, vrstvené lisénové rámy s vpadlými poli stěn, předsazená profilovaná kordonová a výrazně předstupující korunní římsa, které vymezují podstřešní zónu kladí. Presbyterium je prolomeno třemi okenními osami; na západní a východní straně vysokým okenním otvorem s ustupujícím segmentovým záklenkem a skosenou parapetní částí, na jižní straně oknem kasulového tvaru. Fasádu presbyteria rytmizuje nízký průběžný sokl, lisénové rámy, předstupující profilovaná kordonová římsa a závěr dva nízké vytažené pilíře s pultovými stříškami. Severní průčelí sakristie je prolomeno pravoúhlým vstupem, západní dvěma a jižní jedním pravoúhlým okenním otvorem s jednoduchou plastickou šambránou. Fasádu sakristie člení nízký sokl, lisénové rámy a podstřešní profilovaná římsa. Interiér: Interiér lodi je zaklenut třemi poli valené klenby s lunetami a pasy, které nasedají na mohutné přízední polopilíře akcentované lisénovými rámy a profilovanými předstupujícími úseky římsy. Centrální elipsovitý prostor presbytáře vrcholí kopulí, stěny dekorují sdružené pilastry s kompozitními hlavicemi s festony, předsazená profilovaná kordonová a korunní římsa vymezující prostor kládí. Hudební kruchta konvexně vyložená do lodi a nesená dvěma mohutnými pilíři, jež dekorují sdružené pilastry, je podklenuta třemi poli plackové klenby s pasy. Prostor podvěží završuje valená klenba. Materiál: Zděná cihlová omítaná stavba s dřevěným krovem a dřevěnými výplněmi otvorů, střešní krytinu lodě a sakristie tvoří taška – bobrovka, střecha sakristie a věže je kryta plechem.