kostel sv. Jiří

Kostel stojí na návrší, na S okraji jádra obce. Do areálu se vstupuje branou od Z, která osově směřuje na vstupní průčelí orientovaného kostela. Na V areál uzavírá márnice. Kolem svatyně se rozkládá hřbitov vymezený ohradní zdí. Kostel tvoří obdélná loď, na kterou navazuje presbytář se sakristií - původní rotunda s apsidou. V Z části stojí věž, jejíž přízemí prolamuje pravoúhlý portál s hladkým kamenným ostěním, korunovaný jednoduchou štukovou supraportou opticky podpírající okenní římsu. Zvonové patro je od přízemí a 1. p. oddělené výraznou odstupňovanou římsou, která jako hlavní obíhá loď i presbytář. Patro prolamují tři okenní otvory s odsazenými segmentovými záklenky; okno na S straně je zazděné, zbývající kryjí okenice. Ostatní fasády kostela člení lizénový rámec, segmentově ukončená okna a korunní římsa. Korunní římsa věže je na Z průčelní straně - nad střední osou - segmentově vydutá. Do ohradní zdi z části zapuštěná pravoúhlá márnice má průčelí členěné nárožními pilastry, osově umístěným vstupem a malými okny po stranách. Římsové hlavice pilastrů přecházejí do výrazně vysazené hlavní římsy pokryté prejzy. Nad římsou se zvedá trojúhelně ukončený tabulový štít s křídly. Boční fasády člení lizénové rámce. Sedlovou střechu pokrývají pálené tašky. Brána, ukončená segmentově prohnutým štítem, má vstup sklenutý převýšeným obloukem s vrcholovým klenákem, rámovaný pilastry. Štít i rovnou římsu na rubové straně kryjí prejzy. Předmětem ochrany je kostel s márnicí a k tomu náležející pozemky s ohradní zdí s branou.