kostel sv. Jiří

Orientovaná jednolodní architektura obdélného půdorysu s předstoupenou hranolovou věží v západním průčelí, zúženým a trojboce uzavřeným kněžištěm. Zdivo je smíšené, v místě severní sakristie se znatelnou odlišností skladby, napovídající snad dřívější substrukci. V jižním a severním průčelí věže jsou ve středové ose proraženy vždy dva obdélné okenní otvory s šestnáctitabulkovými výplněmi a zdobeny šambránou s ušima ve formě subtilní světlé lišty. V přízemí jsou obdélné dveřní otvory s nadpraží římsou a pískovcovým ostěním s ušima a kapkami. Hlavní vchod do kostela v západním průčelí věže je rámován v pískovcovém portálu s bohatě profilovaným ostěním s ušima a kapkami, s dřevěnými dvoukřídlými dveřmi z tvrdého dřeva. Dveře člení tři obdélná pole, dolní se skupinou tří vertikálních diamantů, prostřední s horizontálním diamantováním a horní s aplikovaným motivem kapkově ohraničené rozety. Supraporta je složená z vlysu s majuskulním nápisem „VŠICHNI OBYVATELÉ TÉTO FARNOSTI / UCTÍVAJÍ SV. JIŘÍ JAKO SVÉHO OCHRÁNCE“, vysazené profilované římsy opatřené rozeklaným volutovým frontonem v bocích s koulemi na podstavcích. Centrální osa výše pokračuje půlkruhovým oknem s profilovanou šambránou, hlubokou nikou s profilovanou šambránou a v konše s vloženou mušlí, kterou kryje mohutná rozeklaná návojová římsa. Nad průběžnou římsou, která přechází v korunní nad lodí se ve středových osách věže uplatňují kruhové ciferníky ve světlém profilovaném rámu, půlkruhová okna vyplněná dřevěnými okenicemi se záclonovým (na západě) a návojovým frontonem (na jižní a severní straně). Fasáda věže je stejně jako u ostatních částí kostela členěna lizénovými rámy, které jsou v horních rozích konvexně zešikmeny. Konchy nik západní zdi lodi jsou zdobeny palmovým štukovým motivem. Fasády lodi rytmizují půlkruhová okna vložená do středů lizénových rámů stejné formy jako u věže. V druhé ose od západu je v přízemí severní i jižní strany proražen dveřní otvor, který má stejně jako ostatní přízemní otvory portál s ušima a kapkami. K presbytáři ze severní strany přiléhá patrová sakristie obdélného půdorysu, jejíž severní zeď rytmizuje trojice obdélných okenních otvorů s profilovanými šambránami a přízemní dveřní otvor s ostěním a kapkami, nadsvětlíkem s mříží a segmentovým nástavcem vyplněným mušlí. Výplň dveří je plátovaná s původním kováním. Střecha sakristie je z východu zvalbená, krytá plechem. V severovýchodní a jihovýchodní zdi jsou okna závěru půlkruhová, v horní třetině východní zdi je oválné okno. Při jihovýchodní straně je přistavěna přízemní trigonální část, ve které je instalována skupina soch výjevu Krista na hoře Olivetské. Pod valbovou střechou krytou plechem je čelní stlačený otvor a boční půlkruhové otvory vyplněny kovanou mříží. Stěny horizontálně člení římsa a interiér je křížově zaklenut. K jižní straně presbyteria přiléhá patrová sakristie obdélného půdorysu, v jejíž jižní zdi jsou proraženy tři obdélné okenní otvory ve dvou osách. Zdobí je suprafenestry se závojovou římsou, pod níž je mezi čtverhrannými diamantovými polemi vytvořen plastický florálním motiv. Dveře v přízemí kryje plechová karnýzová stříška. Pod pravým oknem je v omítce upevněná obdélná náhrobní deska s trojúhelným nástavcem bez jakéhokoliv nápisu. Střecha nad lodí a částí kněžiště je sedlová, nad presbytářem zvalbená, krytá eternitem. Věž zastřešuje mansardová jehlancová střecha, ve vrcholu opatřená subtilní makovicí s vetknutým křížem. Přibližně nad triumfálním obloukem je ve střeše sanktusník s lucernou a bání, pokračující nahoru až k makovici.