kostel sv. Jiří a sv. Martina

V severozápadní spodní části hřbitova volně stojící k jihu orientovaný kostel na křížovém půdorysu se starší věží vloženou do severovýchodního kouta a sakristií připojenou na jihozápadě. Stavba ve svahu, stoupajícím směrem k jihu, takže jižní část je vsazena do zářezu, ukončeného vysokou tarasní zdí. Zdivo kostela řádkové z hrubě opracovaných nepravidelných kvádříků s tenkou mezivrstvou lomového kamene (permský pískovec). Věž je vyzděna z hrubších větších pískovcových bloků. Fasády pokrývá hladká štuková omítka, architektonické články z šedého pískovce. Hlavní průčelí je tříosé, dělené monumentálními toskánskými pilastry, nasazenými na vysokých dvouetážových soklech s profilovanou patkou a klasicky řešenou hlavicí. Pilastry nesou kompletní kladí, které je v pásu architrávu a vlysu nad nimi oblamováno a členění předstupující části obohacuje triglyf s kapkami. Římsa kladí má plasticky bohatý profil s nápadně profilovanou simou. V polích mezi pilastry probíhá pouze spodní etáž soklu vysoká 107 cm ze šedých pískovcových desek. Ve středním poli v jeho spodní části je hlavní portál kamenný s uchy při překladu, podpořenými z boku drobnými profilovanými volutovými konzolkami. Profilace portálu kymatem, na vnitřní straně s výžlabkem. Dvoukřídlé dveře údajně původní s datem 1692. Supraportu tvoří plochá deska s ustoupenou boční částí, s výrazně profilovanou nad boky oblomenou římskou. Profil říms tvořen vysazeným okapním páskem a ukončující simou. V ploše supraporty je konsekrační deska s nápisem. V bočních polích do úrovně portálu zasahují pravoúhlá vpadlá obdélná výškově situovaná pole, výše plochý pás, nad ním odsazená pole s čtvrtkruhově vykrojeným nárožím. Ve střední části průčelí v bočních polích niky v profilovaných šambránách s páskovou pateční plochou římsou a konchou, vrcholících drobnou horizontálou římsy. Ve středním poli ve výši nik vysoké půlkruhem překlenuté okno v páskové šambráně, páskovými štukovými římsičkami záklenku a pravoúhle odsazenou plochou suprafenestrou s drobně profilovanou lineární římskou. Nad hlavní římsou vystupuje edikulový štít s trojbokým tympanonem. Edikula štítu je vylehčena plochými lizénami nasazenými na nízkých soklících s obdélnými vpadlými poli. Pole edikuly vloženo do lizénového rámu, v ose pole pravoúhlé okno s uchy, parapetní deska probíhá až k lizénovému rámu. Parapetní pole vystouplé s vpadlou plochou s oble rozšířenými boky. Nad oknem segmentový štít dosedající na římsičky, po stranách střední plochy těžká volutová křídla. Na koncových pilířích soklu osazeny koule s plaménky, Obrys tříbokého frontonu osazen piniovými šiškami, nad středem frontonu sokl kříže. Zbývající průčelí kostela řešena jednoduše - nad sokly jsou plochy vázány plochými lizénovými rámy. Římsa bočních stěn drobná s jednoduchým profilem. Západní stěna lodi členěna do dvou os, nižší okna pravoúhlá, výše položená segmentově zaklenutá s šambránami s lištou. Boční pole transeptu jednoosá opět s okny ve dvou úrovních. V západní stěně transeptu s lizénovým rámem nad středem segmentově zvednutým nad velkým polokruhem zaklenutým oknem (stejně i v závěru a na východě). V jihozápadní stěně transeptu kvůli sakristii pouze horní okno, stejně jako v navazující stěně presbytáře. Sakristie má pravoúhlá okna s lištami, u okna na JZ konický klenák, pod oknem parapetní římsa. V oknech vloženy mříže. Sokl proveden pouze v severní části lodi po transept, dále chybí. Těleso věže na vyšším omítaném soklu, na východě významně předsazeném. Kordonové římsy dělí těleso věže na čtyři etáže, ve spodní od severu polokruhem překlenutý portálek s letopočtem 1650, před ním nízké schodiště. Nad vchodem výklenek se soškou Panny Marie, nad ním štěrbinové okénko, stejné i na východní straně. okénka se opakují i v následující úrovni. Ve třetí etáži okénka oválná s okenicemi v kamenných lištových šambránách. ve 4. etáži velká okna s půlkruhovým záklenkem s klenákem. Valbová střecha se sedlem u věže a za štítem, krytá šedomodrou břidlicí. Věž zakončena jednoduchou osmibokou bání s hrotnicí a makovicí, ukončenou malou hvězdou. Sanktusník osmiboký nad kněžištěm, s lucernou, završený cibulkou s makovicí a křížem. Krytina věže a nižších částí z falcovaného plechu.