kostel sv. Kateřiny

Na skalnatém ostrohu nad silnicí se nachází gotický kostel zasvěcený sv. Kateřině. Jedná se o orientovanou třílodní stavbu obdélného půdorysu s pětibokým závěrem kněžiště, k němuž přiléhá na severní straně obdélná sakristie, na jižní straně věž čtvercového půdorysu. Ostroh je obehnán nízkou kamennou zídkou. Loď je zastřešena sedlově, krov hambalkový, kněžiště má střechu tvaru jehlanu, sakristie pultovou, věž stanovou střechu. Hlavní loď i boční lodě jsou zaklenuty křížovou žebrovou klenbou se svorníkem ve vrcholu, oddělenou od sebe navzájem klenebními pasy, které mají mezi loděmi profil oblouku, mezi jednotlivými poli lodě tvar lomeného oblouku. Žebra klenby jsou ukotvena na dvou mohutných osmibokých pilířích a na jehlancových konzolách v obvodových zdech lodi. Žebra mají masivní klínový profil s vyžlabenými boky. Na pilíř blíže severní zdi je svedena také klenba kruchty. Hudební kruchta nacházející se u zadní Z stěny lodi vybíhá i podél severní zdi až do úrovně pilíře, takže tvoří půdorys písmene L. Podkruchtí je klenuto křížovou žebrovou klenbou – žebra klínová s vyžlabenými stranami – svedenou na svazkové konzoly ve zdi a na dva nižší pilíře v zadní části lodi. Pod kruchtou v JZ koutě lodi segmentově zaklenutý vstup ke šnekovitému schodišti vedoucímu na kruchtu. Pod kruchtou uprostřed západní stěny v mělkém segmentovém záklenku hlavní vchod do kostela. Na severní stěně v podkruchtí červeno rudkou minuskulní nápis na stěně. Vítězný oblouk s hrotitým závěrem otevírá loď do prostoru kněžiště. U jeho paty kamenná ohrádka kruhového půdorysu sloužící jako kazatelna. Kněžiště je zaklenuto jedním polem křížové žebrové klenby se svorníkem ve vrcholu (zdobeným motivem šestilistého květu) a jedním polem žebrové klenby nad pěti stranami oktogonu, také se svorníkem ve vrcholu (zdobeným figurou beránka s křížovou svatozáří a praporcem, který je od starokřesťanských dob symbolem Krista Spasitele). Klenební pole jsou od sebe oddělena klenebním pasem. V kněžišti se při severní stěně poblíž oltáře nachází pastoforium v podobě věžovité architektury na sloupu. Hlavní část se svatostánkem zdobená profilovanými pruty, nad ní mělký výklenek ukončený dvojicí oblouků tvaru oslího hřbetu, ve vrcholu fiála s kraby. Na žebrech klenby v kněžišti i lodi se dochovala původní polychromie, stejně tak zůstaly zachovány původní ornamentální malby a nápisy poutníků rudkou do omítky. V kněžišti se vyskytují na stěně kněžiště za hlavním oltářem. K severní stěně kněžiště je připojena sakristie, jejíž vstup lemuje pravoúhlý kamenný portál zdobený pruty v ostění i v nadpraží tvaru sedlového oblouku, které se v koutech přetínají. Sakristie osvětlena malým okénkem střílnového tvaru v široké špaletě, zaklenuta valenou klenbou, v zadní části valenu klenbou s lunetovými výsečemi. V jižní zdi kněžiště kamenný portálek vedoucí do prostoru podvěží. Ostění portálu zdobeno okosením hrany, sedlový portál s bohatě zdobeným překladem s bohatou reliéfní výzdobou s motivem pravoúhle se protínajících prutů zdobeno diamantovým vzorem. Podvěží zaklenuto klenbou křížovou. Hlavní průčelí kostela je lemováno bočními opěrnými pilíři a ukončeno mohutným stupňovým štítem tvaru trojúhelníka. Hlavní vstup do kostela vede pravoúhlým kamenným portálem dekorovaným pruty v ostění i kladí, přístupným po 11 stupních schodiště půlkruhového půdorysu. Dále je průčelní fasáda členěna vysokým soklem ukončeným římsou přibližně v úrovni paty portálu, a další římsou nad portálem. Při pravém opěrném pilíři vystupuje z fasády válcová hmota ukrývající šnekovité schodiště na kůr, prolomena jedním úzkým okénkem, zakončena kuželovitou stříškou. Po levé straně vchodu se nacházejí zbytky dvou konzol, zřejmě pozůstatek někdejší zaklenuté předsíně. Ve střední ose nad portálem je prolomeno kruhové okénko a ve štítu dvě okénka se zalomeným záklenkem. Ve vrcholu štítu kříž. Boční fasády jsou lemovány dvěma opěrnými pilíři a jedním opěrným pilířem rozděleny dvě nestejné části. Všechny opěrné pilíře dosahují výšky fasády až po střechu, jsou zdobeny armováním a kryty šikmou stříškou. V boční jižní fasádě je vedle středního opěrného pilíře prolomen vstup s hrotitým záklenkem přístupný po několika stupních schodiště. (Používaný v současné době jako jediný vstup). Nad vchodem je umístěna deska s nízkým reliéfem zobrazujícím Konstantina a Metoděje. V horní části jižní fasády prolomeny dvě okenní osy, okna s kamennou gotickou kružbou v širokých špaletách. Pod okny průběžná římsa obíhající celou průčelní a jižní fasádu. V koutě mezi lodí a kněžištěm je vložena hranolová věž se zvonicí v patře. Věž prolomena těsně pod průběžnou římsou jednou okenní osou pravoúhlého tvaru s kamenným ostěním s radiálně se protínajících prutů podepřených zespoda jedním prutem vertikálním, do prostoru trojúhelných výsečí vymezených pruty vybíhají reliéfní kružbové tvary. Zvonice ve výši střechy je dřevěná, se čtyřmi vyřezávanými otvory místo oken, dva z jižní strany, dva ze strany východní. Severní fasáda je členěna jako jižní – soklovou římsou, a opěrnými pilíři s armováním a stříškou – a stejně tak prolomena dvěma okny s hrotitým záklenkem a kamennou kružbou, umístěnými v horní části fasády. Severní fasáda nemá jako jižní členění podokenní průběžnou římsou, ale obě okna jsou v široké špaletě a spodní část zkosené špalety kryje parapetní římsa. V části blíže kněžiště je u opěrného pilíře (ve výšce nad soklovou římsou) jedna slepá okenní osa. V koutě za opěrným pilířem lodi je přízemní sakristie, prolomená úzkým okénkem. Pětiboký závěr kostela zpevněn opěrnými pilíři na nároží, každá stěna prolomena oknem s kamennou kružbou. Tvary oken se liší ve velikosti i v kružbě.