kostel sv. Kateřiny s ohrazením hřbitova, márnicí a sousoším P. Marie

Areál farního kostela sv. Kateřiny se nachází ve centru obce, při hlavní silnici vedoucí od Opočna směrem na Královu Lhotu a Jaroměř. Hranice areálu jsou určeny průběhem ohradní zdi s oplocením. Součástí areálu jsou farní kostel sv. Kateřiny, objekt bývalé márnice, ohradní zeď s oplocením a se vstupními branami a nepůvodně umístěná socha Panny Marie Immaculaty (zapsána pod vlastním rč. 2245). Neorientovaná stavba kostela, s presbytářem položeným na západní straně, stojí volně uprostřed rozlohou nevelkého areálu. Kolem kostela se dříve pohřbívalo, hřbitov však již dnes není znatelný. Márnice stojí severně, v blízkosti lodi, svojí severní stěnou je vložena do průběhu oplocení. Socha Panny Marie Immaculaty byla osazena před hlavní průčelí kostela, do severovýchodního koutu areálu. Hlavní vstup do areálu je z východní strany, z prostranství náměstí, komponován je na osu průčelí. Druhý vstup do areálu je veden ze západní strany, za presbytářem. Při oplocení před hlavním průčelím kostela je osazena památkově nechráněná socha Krucifixu. Jižně od kostela, v jeho bezprostřední blízkosti, stojí památkově nechráněná patrová budova bývalé fary. Její střední rizalit severní průčelní stěny, orientované ke kostelu, je vložen do průběhu jižního úseku ohrazení areálu kostela.