kostel sv. Kříže

Klášterní kostel Povýšení svatého kříže se nachází ve středu historického jádra, v JZ rohu Velkého náměstí, v blízkosti městského opevnění. jednolodní kostel je neorinetovaný a vstupním průčelím je orientován k východu, do přilehlého náměstí. Kostel se zvonicí tvoří významný urbanistický a architektonický prvek v obci. Kostel se nachází na území MPZ Písek. Jednolodní kostel je postaven na půdorysu kříže, s obdélnou lodí v křížení s příčnou lodí a s pravoúhlým presbytářem na západní straně. Na východní straně přiléhá k lodi odsazená drobnější vstupní prostora se sgrafitovým východním průčelím. K SV průčelí byla v roce 1641 přistavěna hranolová věž. K jižnímu průčelí vstupní prostory je připojeno nízké příčné křídlo - vstupní objekt, jímž se vstupuje na jižní dvorek. Podél presbytáře na severní straně se nachází patrový přístavek, ve kterém je situována sakristie a oratoř v patře. K jižnímu průčelí presbytáře je rovněž přistaven přístavek s obytnými místnostmi, na který se nevztahuje památková ochrana. Kostel je obklopen dvorky, na jihu a na severu.