kostel sv. Máří Magdalény

Kostel je centrální stavbou, neorientovanou, obrácenou částí kněžiště k JZ v prostoru místního hřbitova. Budova zděna z lomového kamene, pískovce, architektonické prvky provedeny v šedém božanovském pískovci. Omítnut v měkké štukové vápenné omítce v barvě žlutého okru. Centrální stavba s připojenou věží na JZ straně, jednolodní, s průčelím situovaným k V. Presbyterium na JZ straně lodi, s okoseným čtvrtkruhově vybraným nárožím. Obdobně tak konkávně seříznuta nároží protilehlé průčelní části s kruchtou. Věž navazuje na JZ stěnu kněžiště ke kterému spodní částí přiléhá. Hlavní průčelí – východní, tvoří jedno pole stěny s připojenými konkávními kouty. Pole stěny rámováno dvojicí toskánských pilastrů, nasazených na vysokém soklu, pilastry nesou průběžné kladí, které je nad pilastry pravoúhle oblomeno. V poli stěny je situován ve spodní části bohatě profilovaný pravoúhlý portál s ušima při překladu a zdvihem střední části horní hrany překladu. Supraporta hlavního portálu je plošná, dvouvrstvá, osazena uprostřed segmentově vypjatou římsičkou. V poli supraporty je kartuše se znakem břevnovsko-broumovského kláštera. Profilace portálu s výrazným kymatickým prvkem. Okno v ose nad portálem je výškové, zaklenuto plným obloukem vsazeným v pravoúhlém odstupku. Profilace šambrán je blízká řešení profilu portálu, v ose okna vsazen kónický klenák dosahující až ke spodní hraně architrávu průběžného kladí. Profilace kladí s dvojdílným architrávem, hladkým vlysem a výrazně profilovanou římsou, tvořeno odspoda, kymatem, žlábkem, čtvrt obloukem, v horní polovině profilu výrazně předsazený okapník s lištou a ukončujícím simatem. Štít horní etáže tvoří edikulová architektura, pojata plošněji se zvýrazněním obrysových kvalit. Štít uzavřen dvojicí pilastrů s čabrakovou hlavicí, v poli vložen lisenový rám k bočním stěnám štítu přiložena štíhlá křídla s volutou, k nároží doprovázena piniovou šiškou. V poli štítu vysoká nika rámována profilovanou šambránou, zaklenuta polokruhově (plný oblouk) dosedající na drobné patky. V části vlysu v ose průčelí vloženo podélně oválné okénko, štít završen výrazným segmentovým frontonem. V nice umístěna pískovcová socha sv. M. Magdalény. Severní a jižní průčelí – jsou v architektonickém řešení, osazení okna a detailů totožná. Plocha stěn členěna při nárožích části s kruchtou a kněžištěm pilastry, na které dosedá průběžné kladí. Ve středním vypjatém poli lodi a při navazující předstupující části stěn, toto pole doprovázející, vloženy pilastry koutové. Sokl nízká, oproti V průčelí, s obkladem z kamenných desek. Ve vykrojených částech nároží kněžiště a části kruchty umístěny niky, bez šambrán. Okna výšková, zaklenuta oválně, v lodi v mělkých, kněžišti v hlubokém výklenku s pravoúhlým osazením, v lodi okna s kamennou šambránou, v kněžišti bez šambrán. Šambrány oken lodi jsou původní, s lištou na vnějším obrysu, u oken středního vypjatého pole bohatěji křivkovitě profilovaná. Na osy záklenků těchto šambrán nasazeny kónické klenáky, které je prostupují, horní částí dobíhají až ke spodní hraně architrávu. Šambrány později, dodatečně potaženy štukem. V krajních polích v části kruchty drobná, pravoúhlý výšková okénka šnekových schodišť v původních plochých kamenných šambránách, na vstupní straně, V nad nikami dekorativní pole, výškově obdélná s konkávním seříznutím rohů. Velká okna průčelí, lodi dělena na 12 výškově pojatých polí základního rastru skladby, každé pole děleno poté na 6 tabulek, okna pravoúhlá s dělením ve 4 tabulkách. Vnější vstupní portálky čtyři, dva boční vstupy do lodi v diagonálních polích a dva boční do kněžiště. Portálky pravoúhlé, kamenné s ušima, po obvodu rámovány dvojitou lištou. Boční portál v J stěně lodi je dnes využíván jako hlavní, zachován vstup do kněžiště z této strany a vstup V portálem, ve kterém jsou původní barokní vrata. Severní portálky jsou zazděny. Ku kněžišti osově připojena věž o dvou etážích. Horní část – od kordonové – po hlavní římsu vylehčená – nároží zaoblená, stěny pročleňují velké okenní otvory. Spodní část věže je hmotná, blokovitě nepročleněná, ve vnějších nárožích podepřena nárožními škarpami. Síla stěn této spodní části je nápadně velká, ve zdivu a materiálu od horní části věže a kostela odlišná. Horní část věže nad kordonovou římsou, se zaobleným nárožím, v poli stěn i nároží rámována výrazným lisenovým rámem. Šambrány výškově pojatých velkých oken s půlkruhovým zaklenutím řešeny obdobně jako šambrány velkých oken lodi. Obdobná shoda je korunní římsy věže a kostela. Níže umístěna čtvercová okna s mírně segmentově vypjatým nadpražím opatřena při vnější hraně lištou, na ose umístěny drobné klenáčky. Tato etáž dosedá na kordonovou římsu věže, navazující na hlavní římsu lodi, pasem kamenného obkladu, soklu horní etáže, který v dosednutí lisenových pasů oblomen, v nároží zaoblen. Okna v této části uzavírají ve zvoničním patře dvoukřídlé, níže v menších oknech jednokřídlé dřevěné okenice z prken s malým proskleným okénkem na středu. Profilace říms věže navazuje na římsu kostela, spodní část věže však bez kladí, lisenové rámování ploché. Okna zaklenuta plným obloukem v S a J stěně výškově shodná s osazením oken lodi. Šambrány oken ploché, v okně dřevěné přelištované okenice. V přízemní části okna výšková, pravoúhlá, s hladkou šambránou, dosedající na parapetní kamenný polštář. Okna dělena na šest základních polí, vně chráněna jednoduchou prutovou mříží. Skarpy podpírající nároží staticky narušené věže z velkých pečlivě opracovaných pískovcových kvádrů. Na spodní stěně věže, v její Z části, mezi skarpami vložen zazděný starší portálek. Tento otlučený a osekaný je ve hmotě zdiva zachován. Zazdívka portálu je barokní, v její hmotě druhotně umístěn pozdně gotický reliéf Bičování Krista. Těleso věže zděné z dvojího druhu vyzdívek, spodní část v materiálu odlišná od horní části věže a kostela. Dle SHP lze předpokládat nejméně dvě etapy její výstavby – horní část věže zcela prokazatelně dienzenhoferovská. Věž završuje elegantní vznosný osmistěn náběžné valby pod bání pravoúhlé předsazení, báň srdcovitě projmuta s vysokým krkem, na který dosedá štíhlá lucerna s předsazenou bohatě profilovanou římsou. Nad lucernou jemné probrání komolého osmistěnu, na který dosedá jadrně modelovaná cibulka vrcholící mohutnou hmotově pojatou slzou, výše výrazný stožár s makovicí, hrot vrcholí velkým kovaným křížem. Kostel kryt složitě prolamovanou valbovou střechou, která sedlem dosedá k V štítu, k věži od valby malé sedlo. Věž kryta pozinkovaným plechem, Z část lodi, v rozvinutí půdorysu od vyduté střední části kryta pozinkem, střed lodi v původní břidlicové krytině, sedlo ke štítu , štít v části frontonu, křídel atd. kryt mědí.