kostel sv. Marka

Orientované basilikální trojlodí s kaplí pří jižní boční lodi a věží u jihozápadního nároží, s polygonálním chórem, k němuž na severu přiléhá patrová sakristie. Střechy sedlové a valbové, nad bočními loděmi pultové, kryté pálenou krytinou, na věži plechem krytý jehlan, na kapli valbová střecha s lucernou krytou plechem. Průčelí lodi člení lisenové rámy, spočívající na soklu a ukončené hlavní římsou, okna ve dvou vrstvách nad sebou mají ploché rámování a půlkruho¬vé záklenky s klenáky. Západní i východní průčelí lodi ukončují vysoké volutové štíty. Západní trojdílný člení lisenové rámy a ukončuje trojúhelný tympanon, obdobný východní člení masivní pilastry a římsy. Severní a jižní portál má kamenné profilované ostění s půlkruhovým záklenkem, vložené do rámu nad nímž probíhá kladí se segmentovým štítem s lichtenštejnským znakem. Západní portál kryje klenutá předsíň, nad ní kruhové okno na kruchtu. Věž je hladká, dříve s nárožními kvádry ve spodních patrech, nyní členěná jen kordonovou římsou. Okna umístěná v posledním patře mají půlkruhové záklenky. Průčelí kaple člení pilastry nesoucí kladí a oválná okna v kamenných rámech, lucernu člení liseny. Hladký chór s dvakrát odstupňovanými pilíři je opatřen dvěmi řadami oken v kamenných rámech s půlkruhovými záklenky. V přízemí mezi pilíři jsou vloženy otevřené kaple, segmentově klenuté a kryté pultovými stříškami.