kostel sv. Markéty

Původně gotický kostel sv. Markéty stojí na skalnaté vyvýšenině uprostřed obce. Areál kostela se hřbitovem, novorománskou kaplí a márnicí je přístupný přímým schodištěm, vedeným k západnímu průčelí na podélnou osu kostela. Neužívaný hřbitov vymezuje vysoká ohradní zeď otevřená bránou. Kostel má drobný pravoúhlý presbytář s křížovou žebrovou klenbou, k němuž přiléhá rozlehlejší plochostropá loď, oddělená půlkruhovým vítězným obloukem. Na severní straně presbytáře je přístavek sakristie s valenou klenbou se styčnými výsečemi. Loď doplňují na severní a jižní straně boční kaple Panny Marie a Sv. Anny. K západní straně lodi přiléhá vysoká věž s bání a lucernou. Loď je přístupná barokním portálem věže přes podvěžní předsíň. Na západě lodi je dřevěná kruchta, obloukovitě vypjatá do prostoru lodi a nesená čtyřmi sloupky, se samostatným venkovním vstupem a se schodištěm v jihozápadním koutě lodi. Okna lodi jsou barokní, na východní straně presbytáře se však dochovalo původní gotické okénko a na jižní straně jeho pozůstatek. Kostel má jednoduché fasády a poměrně nízké střechy. Nad presbytářem ze střechy vystupuje sanktusová vížka./ Předmětem ochrany je kostel, kaple, márnice, ohradní zeď s branou, schodiště a pozemky areálu.