kostel sv. Martina

Orientovaná jednolodní stavba kostela sv. Martina v prostoru návsi obce, obklopena bývalým hřbitovním okrskem. Hmotově je stavba členěna na loď obdélného půdorysu s odsazeným kněžištěm polygonálního závěru a příčnou lodí. V ose kněžiště je připojena čtyřboká zvonice. Hladká fasáda je členěna přízemním průběžným soklem s navazující řadou přízedních pilastrů vysokého řádu s členěním paticí a římsovou hlavicí, nesoucích průběžné kladí. Hlavní průčelí je členěno na nárožích opěrnýmí výškově dvakrát odstupňovanými pilíři s podložením pilastry vysokého řádu. Vnitřní plocha lizénového pole je členěna jednou okenní osou v přízemí s prolomeným pravoúhlým vchodem s pravoúhlým plošně profilovaným kamenným ostěním s klenákem ve vrcholu a sekaným letopočtem R E N A N N O 1 7 8 7. Pravoúhlé okno v ose nad ním je doplněno pravoúhlou šambránou s vytaženými uchy a kapkami. Boční trojosé fasády jsou členěny jedním pravoúhlým oknem se šambránou s ušima, jedním oknem segmentového zaklenutí se šambránou s ušima a jedním pravoúhlým oknem se šambránou s ušima a kapkami. Stěny příčné lodi členěny nárožními nakoso postavenými výškově dvakrát odstupňovanými pilíři a plošně pak lizénovými poly, flankovanými přízedními pilastry vysokého řádu. Stěny jsou členěny jednou okenní osou s oknem lunetového tvaru. Na severní straně přiléhá k presbytáři přízemní sakristie obdélného půdorysu. Je členěna lizénovými rámy s jednou okenní osou pravoúhlého okna se šambránou s ušima a kapkami. Těleso věže je členěno vertikálně nárožními přízedními pilastry, horizontálně pak dvěma kordonovými římsami. Přízemí na osu prolomeno pravoúhlým vchodem kamenného ostění s ušima, přístupným třemi schodišťovými stupni. V ose nad ním je menší pravoúhlé okno šambrány s ušima. Druhá kordonová římsa odděluje zvonicové patro o pravoúhlých oknech segmentového zaklenutí na třech stranách v šambráně s profilací parapetních a návojových říms, zakončené hlavním klenákem ve vrcholu. Nad okny jsou umístěny kruhové ciferníky hodinového mechanismu, vstupujícího do plochy profilace korunní římsy, nesoucí cibulovou báň s otevřenou oktogonální lucernou, zakončenou makovicí a křížem. Na obou stranách kněžiště při věži umístěné přízemní obdélné přístavky s jednou okenní osou pravoúhlého okna segmentového klenutí s šambránou s ušima. Na jižní straně pak v ose s prolomeným pravoúhlým vchodem s ostěním. Objekt je kryt sedlovou střechou v závěru zvalbenou, nad přístavky s pultovými střechami. Vnitřní prostor předsíně sklenut jedním polem křížové klenby, v prostoru lodi pak valenou klenbou na pasech s navazující konchou na výsečích a kopulí nad křížením v prostoru kněžiště. Do prostoru lodi se hmotově uplatňuje barokní kruchta s prohýbaným parapetem na dvojici pilířů a polopilířů, podklenuta jedním polem pruské klenby. materiál: smíšené zdivo, kámen - pískovec, krytina - pálená taška, plech, omítky