kostel sv. Matouše

Kostel sv. Matouše se nachází východně od obce Deštná v Orlických horách, na kopci, v osadě Jedlová. Jednolodní, orientovaná stavba s půlkruhově uzavřeným presbytářem , s rozvalinami sakristií po obou stranách a hranolovou věží nad západním průčelím. Západní průčelí tříosé, prostřední osa s pravoúhlým ostěním a osazenými vstupními dvoukřídlými dřevěnými dveřmi, nad dveřmi v ose okno segmentově zaklenuto, postranní osy západního průčelí se zaslepenými okny. Osy rozčleněny lizénovými rámci v omítce. Hranolová věž ze tří stran se zvonovými okny krytými dřevěnými žaluziemi. Římsa věže profilovaná, střecha přilbová s pásy měděného plechu zakončená makovicí, ve vrcholu kovaný dvojitý kříž patriarší. Krov sedlové střechy s bedněním a krytinou Tegola v tmavošedé barvě. Při výměně krovu při celkové obnově stavby byly v podélných střešních rovinách zřízeny celkem 2 a 2 ks segmentové velké vikýře, které umožňují případné využití podkroví. Okna v lodi a v presbyteriu identická, dřevěné rámy jsou ukotveny do zdiva, okolo oken pískovcová ostění, v lodi celkem 4 ks oken, po stranách presbytáře 2 ks oken (okna v současnosti s provizorními macrolonovými výplněmi). Střecha nad presbytářem zvalbená, o nižší rovině střešní hřebenové vaznice než je nad lodí kostela, ve střeše lodi sanktusníková věžička. Po stranách kostela torsa sakristií (k jižní a severní straně). Interiér: kruchta na sloupcích podklenuta třemi poli křížové klenby. Strop plochostropý (železobetonové nosníky), bez zařízení, po obvodových zdech nainstalovány informační panely, probíhající celková rekonstrukce. Okolo kostela (za presbytářem od směru od sakristií pozůstatky kamenné ohradní zdi bývalého hřbitova,(poz. parc. č. 479), materiálem opuka, zeď místy rozebrána. V ploše hřbitova dochovány náhrobky hřbitova. Za presbytářem kostela (ve směru východním, ve vzdálenosti cca 55 m) na poz. parc. č. 1159 vystavěna prostá otevřená kaplička, průčelím orientována k jižní straně. Materiálem lomová opuka s vymazávkou spar, v základně o rozměru 175 x 80 x 30 cm výšky, střední část kapličky o výšce 140 cm, v průčelí vpadlá prostá nika o rozměru 80 x 66 x 35 cm hloubky, stříška z opuky, trojúhelná. Celková výška kapličky 240 cm. .