kostel sv. Matouše

Kostel je orientovaná zděná, omítaná stavba s dlouhou obdélnou lodí a odsazeným, trojboce ukončený presbytářem. Střecha valbová se štítem k západu, kryta bobrovkami. K západnímu průčelí lodi je přistavěna hranolová věž na téměř čtvercovém půdorysu, zakončená atypickou bání s polygonální lucernou, s plechovou ( původně šindelovou) krytinou. Presbytář je opatřený omítanými opěrnými pilíři s novodobě upravenými kamennými krycími deskami. Mezi první pilíř na severní straně a kout lodi je vsazena mírně obdélná sakristie s valbovou střechou a štěrbinovým okénkem k východu. Vedle západní stěny sakristie je na fasádě lodi analyticky vyznačen obrys hrotitého gotického okénka, níže než současná okna. Hladce omítané bílé fasády člení liseny, zavázané do hladkého soklu a shora do kladí s profilovanou římsou. Ze západního štítu jsou patrné jen krátké úseky obrysových volutových křídel. Zbytky starší úpravy štítu jsou dochovány v interiéru přistavěné věže: je zde zachován středový edikulový motiv s pilastry s volutovými hlavicemi , kladím a trojúhelným štítem v jemné, mělké profilaci, s bílým nátěrem a o něco níže nad korunní římsou oválné okno s profilovanou šambránou, používané jako vstup do podkroví a opatřené dvířky s dekorativním šikmým bedněním. V přízemí na této druhotně skryté fasádě zachován pravoúhlý pískovcový stuhový portál s uchy a kapkami, doplněný profilovanou přímou římsou. Ojediněle nese stopy odstraněného obílení. Okna fasády mají stlačené záklenky a stuhové šambrány s hranolovými patkami a klenákem. Zasklení je pevné, v kovovém rámu, do rastru čtvercových polí. Vstup do lodi od jihu je opatřen stlačeným pískovcovým portálem s hranolovými patkami a klenákem, po obvodě profilovaným lištou. Dveře z poč. 20. stol. Interiér: Loď obdélná, plochostropá ( podle literatury prodloužená), omítaný podhled s fabionovým náběhem je oddělen od stěn úzkou pásovou římsou, do níž jsou zavázány meziokenní liseny. Okna mají vysoké, lehce rozevřené špalety se šikmým bankálem, půlkruhově zaklenutou špaletu má i jižní vstup. Kruchta na západní straně lodi je dřevěná, na dvou hladkých sloupech s entazí a vysokými sokly a hranolovými hlavicemi. Podhled trámový, poprseň členěna hranolovými štíhlými balustrami. Z podkruchtí vede široká segmentově zaklenutá špaleta s pravoúhlým vstupem do podvěží. Osově umístěný hrotitý triumfální oblouk je opatřen jemně profilovanou šambránou vycházející z římsové hlavice v patě oblouku. Cvikly čelní stěny zdobí dva štíty s erby ve vavřínových věncích - vlevo erb Kinských s trojicí stříbrných vlčích zubů na červeném štítě a vpravo nečitelný, neidentifikovatelný erb. Uprostřed nad obloukem je orámovaný pás s iniciálami a datací „V.A. MDC“. Dlažba z pískovcových desek ( viditelná část). Po levé straně oblouku je zděná polygonální kazatelna se schodištěm z presbyteria, opatřeným plným parapetem. Závěr kostela je také neklenutý, pod severním oknem je gotické sanktuárium, s obdélným výklenkem bez dvířek, v hrotité šambráně , kterou ve vrcholu zdobí obrácený štít se zkříženými svatopetrskými klíči. Celek je vložen do rámce se stupňovitým štítem. Za kazatelnou v severní stěně presbyteria je umístěn vstup do sakristie. Jeho sedlový portálek má hladké pozdně gotické pískovcové ostění , na líci v horní části orámované vyžlabenou profilací a oblounem. Jednokřídlové masívní dubové dveře půlkruhově zakončené, na líci zdobené vyřezávanými zkříženými ostrvemi (berkovským znakem) mají gotický typ zámku s nekrytým mechanismem a kované závěsy. Sakristie je klenuta dvěma poli vysoké plackové klenby do pasů, v čelní stěně úzká segmentová špaleta štěrbinového okénka, v protější stěně mladší pravoúhlé okno s kovanou mříží. Prostor ve věži má hrubé omítky na opukovém lomovém zdivu. Dřevěné žebříkové schodiště zpřístupňuje jednotlivá podlaží, osvětlovaná od západu štěrbinovými okny v širokých špaletách. Zvonicové patro, přistavěné ke staršímu cihelnému štítu budovy je osvětleno vysokými půkruhovými okny s bedněnými výplněmi. Zachována zvonová stolice, s vytesaným vročením 1787. Krov lodi je vaznicový, se stojatou stolicí zpevněnou vzpěrami a pásky, ve štítu kapsy pro vaznice staršího krovu.