kostel sv. Mikuláše

Kostel sv. Mikuláše tvoří přirozené centrum sídelní jednotky a urbanistický celek, a to spolu s nedalekou farou (1922, památkově nechráněno) a školou (1902, památkově nechráněno), jež jsou rozmístěny podél hlavní komunikace. Svatostánek stojí v jihovýchodním cípu obdélného, parkově upraveného území, jehož střední partii zaujímá fara. Dnes je území neohrazené. Dvoulodní kostel je vystavěn na obdélném půdoryse s půlkruhově ukončeným odsazeným kněžištěm orientovaným k jihu. Do severozápadního nároží je vsazena předstupující mohutná hranolová věž a k východní straně kněžiště přiléhá obdélná sakristie s oratoří v patře. Stavbu ukončuje valbová střecha odvětrávaná vikýři ve tvaru volských ok nad lodí a sedlová s polokuželovým ukončením nad kněžištěm. Věž završuje střecha s nízkou polygonální lucernou pod zdvojenou zvoncovou helmicí. Vstupním průčelím se kostel obrací k Velvarské ulici a jihozápadním nárožím k nedaleké faře. Kostel je vystavěn z cihel. Průčelí a věž má okrovou omítku, která na stěnách lodi a kněžiště vytváří dojem iluzivního zdění. Stylově fasáda kombinuje prvky secese, moderny a historických slohů, které se navzájem mísí a doplňují. Dominantním prvkem zdůrazňujícím horizontální členění je masivní sokl z režného, nepravidelně skládaného kamene. Hlavní průčelí završuje půlkruhový oblouk nesený pilastry s římsovou hlavicí a prolamuje velké termální okno. Vstup s trojkřídlými dveřmi, přístupnými po třech kamenných stupních, je vsazen v mělkém představku. Ten tvoří hranolové polopilíře s římsovou hlavicí zdobenou malým terčíkem ve tvaru růžice, nesoucí pultovou stříšku. Po stranách představku rytmizují fasádu dvě malá oválná okna. Boční fasády člení mělké pilastry a osvětlují okna ve čtyřech provedeních; kněžiště a východní stranu lodi vysoká okna s půlkruhovým záklenkem, okna na západě mají segmentový záklenek, boční jižní loď a sakristie pravoúhlá okna. Hranolovou věž zdůrazňuje v přízemí nápadná bosáž, horizontálně rytmizují římsy a prolamují opět okna různých tvarů; přízemí a čtvrté patro s půlkruhovým záklenkem, v 1 a 2. patře pravoúhlá. Okna člení ocelové pruty a veškeré výplně jsou hladké, bez sklomaleb. Vstup do věže umožňují dveře v robustním kamenném profilovaném portálu s kanýzovým obloukem. Věž ukončuje báň s makovicí, pod níž jsou v polokruhových záklencích vsazeny čtvery ciferníky. K západnímu průčelí přiléhá sakristie s mělčí oratoří v patře, přístupná pravoúhlými dveřmi a zdůrazněná vpadlým ostěním.