kostel sv. Mikuláše

Kostel sv. Mikuláše s širokým schodištěm se nachází v centru města při hlavní silnici spojující Dolní Poustevnu a Rumburk. Trojlodní barokní kostel má půlkruhově zakončený presbytář, na západní straně doplněný věží a sakristií, na východní pak oratoří a boční kaplí, která je vlastně presbytářem původního kostela a je zasvěcena Panně Marii. Kostel je 50 m dlouhý, 20 m široký a 18 m vysoký. Nad hlavním vchodem se nachází pískovcový alianční znak patronů kostela hraběte Leopolda Salm-Refferscheidta a jeho choti Karolíny rozené Dietrichsteinové. Nad levým bočním vchodem je umístěn štít se znakem Slavatů z Chlumu a Košumberka a znakem rodu pánů z Hradce. Nad pravým bočním vchodem je znak Trautsonů. Ve třech nikách stojí sochy Panny Marie, sv. Jana Evangelisty a sv. Václava. Mezi vedlejšími vchody jsou umístěny štukové sluneční hodiny. V trojúhelném štítu se nachází masivní pískovcová plastika Nejsvětější Trojice. Interiér kostela je převážně barokní. Hlavní oltář zhotovil místní řezbář a truhlář Johann Jacob Zabel. Autorem oltářního obrazu se sv. Mikulášem je rakouský malíř Johann Lukas Kracker (1719–1779) a pochází z roku 1761. Oltář je zdoben plastikami Nejsvětější Trojice obklopené sochami svatých Václava a Ludmily od Johanna Josefa Hübnera, který zhotovil i sochy na kazatelně. Kazatelna pochází z roku 1758 a je od krásnolipského truhláře Schiera. V presbytáři jsou dále umístěny dva rokokové oltáře pocházející ještě ze starého kostela. Obrazy v nich umístěné pochází z dílny Josefa Führicha (1800-1876). Stěny hlavní lodi jsou zdobeny malbami z roku 1812 od místního malíře Josefa Liebscheho a představují zastavení křížové cesty. V boční kapli Panny Marie stojí tři oltáře – nejstarší zasvěcený Panně Marii Bolestné z let 1761–1762, empírový oltář sv. Gaudencie a novogotický oltář Panny Marie Lurdské.