kostel sv. Mikuláše

1) kostel 2) márnice 3) ohradní zeď s branou 4) výklenková kaplička Areál kostela s bývalým hřbitovem se nalézá v dominantní poloze na západním okraji ulicovité návsi v blízkosti JZ konce obce. Okolo stavby vymezená ohradní zdí nepravidelná polygonální plocha, na severní straně parková úprava s cestami dlážděnými betonovými deskami. 1) kostel Kostel orientovaný ke světovým stranám. Loď má obdélný půdorys, příčnou zdí v jejím interiéru vydělená kruchtová část; do koutů vlastního prostoru (skoro čtvercového) pak vloženy masivní trojboké pilíře. Půdorysně odsazený presbytář obdélný, na východě ukončený zploštělým trojbokým závěrem s opěráky po obvodě. K západní fasádě lodi na osu připojená věž nevýrazně obdélného půdorysu, přízemí slouží jako předsíň, z 1. patra se vstupuje na kruchtu. Do koutu mezi severní stěnu věže a západní zeď lodi vložený přístavek se schodištěm do 1. a 2. patra věže. Po severním boku presbytáře obdélná sakristie s oratoří v patře. K jižní stěně presbytáře přistavěna kaple; dispozičně stejná jako sakristie. Stavba je kryta valbovou střechou, která nad presbytářem nese polygonální sanktusník s lucernou a štíhlou cibulí, věž vrcholí polygonální mansardovou střechou s motivem cibulové báně opláštěnou plechem. Z vnějšku je stavba prostá, členěna pouze profilovanou hlavní římsou s širokým vlysem, presbytář v nárožích odstupňován opěráky. Obvodové zdivo je prolomeno obdélnými vysokými okny s odsazenými polokruhovými záklenky, u lodi zvýrazněny rámováním. Interiér je přepažen na předsíň a hudební emporu, kouty čtvercové lodi jsou vyplněny přizdívkou se zdvojenými pilastry nesoucími plackovou klenbu. Loď od kněžiště oddělena triumfálním polokruhovým obloukem, jehož boky jsou obloženy pilastry. Presbytář je překlenut jedním polem žebrové křížové klenby, tatáž je v závěru užita paprsčitě. Sakristie sklenuta valeně. 2) márnice Přisazena k jižnímu úseku ohradní zdi; celou hmotou vtažena do plochy hřbitova; v půdorysu obdélná se zhruba půlkruhovým závěrem na jižní straně; střecha sedlová s kuželovým pláštěm nad závěrem; tašky bobrovky; sokl odlišený od hladce omítnutých stěn pásem hrubé omítky; korunní římsa fabionová; štít trojúhelný zalícovaný s krytinou; ve štítové stěně (obrácena zhruba na sever) široký vjezd; vodorovné nadpraží z trámů; dřevěná dvoukřídlová vrata se svlaky (asi 1. polovina 20. století); v Z a V stěně jedno na výšku obdélné okénko; dřevěný dělený rám (novodobý). V interiéru cihelná podlaha; strop dřevěný trámový bez podhledu; nika východního okna sklenuta segmentem; u západního okna přímé nadpraží. 3) ohradní zeď s branou Na severní straně zeď kolem 1,5 m vysoká a na vnější straně hladce omítnutá; na vnitřní straně torzo hrubé omítky; vidět zde lomový kámen; na vnějším líci hrubou omítkou vyznačený sokl; koruna pultová z betonové mazaniny; na západě zeď přiložena k budově fary a na východě k další obytné budově. Na části V a Z strany hradbu nahrazují budovy. Ve zbývajícím obvodu poměrně silná zeď plnící také částečně opěrnou funkci z vnější strany; na vnitřní straně se výška pohybuje kolem 1,0 až 1,5 m; zdivo neomítnuté z lomového kamene; v malé míře užity cihly a druhotně užité bloky z náhrobků; zhruba vodorovná koruna zakryta betonovou vrstvou. Na západě se zeď opět přimyká k faře a na východě k obytnému stavení. Na severní straně zhruba proti vstupu do lodi kostela brána; ohraničená čtyřbokými pilíři nadvýšenými nad hradbu a zakrytými nízkými jehlancovými stříškami z betonu; v patě stříšek výrazná podseknutá římsa; pilíře hladce omítnuté; na čelní straně mají hrubý soklík; vrata jsou dvoukřídlová, litinová, z prutů. 4) výklenková kaplička K vnějšímu líci severního úseku ohradní zdi je přiložena výklenková kaplička, v půdorysu obdélná, završena sedlovou stříškou s bobrovkami. V patě stříšky jemně profilovaná zděná římska; trojúhelný štít lemovaný členěným páskem. Na fasádách kombinovaná hladká a hrubá omítka; boky širokého výklenku pravoúhle odstupňované a sbíhají až k terénu; záklenek cca půlkruhový; lemovaný hladkou paspartou; v patách záklenku pásky a ve vrcholu výrazný klenák. Otvor uzavřený nízkými litinovými vrátky se svislými pruty a volutkami, v čelní ploše výklenku ještě vyhloubena drobná nika s půlkruhovým zakončením.