kostel sv. Mikuláše

Volně stojící jednolodní kostel s pravoúhlým presbytářem, k němuž na jihozápadní straně přiléhá čtyřboká sakristie. V ose západního průčelí stojí vestavěná kvadratická věž, tvořící střední rizalit. Je ukončena stanovou střechou s křížkem. Hladké fasády ukončeny dvěma oběžnými bohatě profilovanými římsami, prolomeny obdélnými okny s půlkruhovými záklenky a mělce profilovanými kamennými ostěními. Rovněž ve zvonicovém patře věže. Kostel je kryt sedlovou, nad presbytářem valbovou střechou se sanktusníkovou věžičkou. Vstup do kostela podvěžím. Obdélný kamenný portál má v rozeklaném frontonu kartuš se znakem hradiského opata Pavla Ferdinanda Václavíka, nad ní pamětní latinský nápis o stavbě kostela roku 1753: Subregimine/Pauli Ferdinand/LVI ABB: GRAD: VIS: ETVIC/GRN/HECECCLESIA/constructa/es CUIUS PERSPETUUM IUS PATRO - NATUS AVATUS TULIT.