kostel sv. Mikuláše

KP tvoří tyto objekty: kostel sv. Mikuláše, socha sv. Jana Nepomuckého, nika s mříží, reliéfní výzdoba, náhrobek-severní, náhrobek-jižní Na místě dnešního kostela stávala románská kaple později přestavěná na gotický kostelík sv.Mikuláše. Během třicetileté války byl téměř zničen, k obnově došlo na počátku 18.století v barokním slohu. Během 19. století došlo ke třem rekonstrukcím, při poslední 1894 byl kostel prodloužen a nově postaveno Z průčelí. Kostel stojí v jihozápadním koutě Vršovického náměstí obklopený malým parčíkem. Původně byl obklopen hřbitovem, náhrobky z něho jsou osazeny především při severní straně kostela (na pč.2), kde se rovněž nachází cenná socha sv.Jana Nepomuckého.Jednolodní stavba s obdélnou lodí a trojbokým presbytářem s věží při jeho severní straně. Věž je ukončena cibulí s lucernou. Fasáda má novobarokní podobu, je členěna pilastry s dekorativními hlavicemi. Segmentově ukončená okna jsou vysoko položená. Z. průčelí je završeno patrovým štítem s volutovými křídly s reliéfními dekorativními kartušeni. Hlavní vstup má v tympanonu reliéf se scénou se sv. Mikulášem a dekorativní kartuši nesenou dvěma putti. Interier kostela je prostý - bez výzdoby. Při severní straně kostela (na pč.2) stojí na profilované hlavici socha sv.Jana Nepomuckého držícího krucifix. U nohou mu stojí putto nesoucí kartuši s Madonou s Ježíškem. Socha je z roku 1725, původně stávala na hřbitově.