kostel sv. Petra a Pavla

Na vyvýšenině v severozápadní části města stojí uprostřed návsi orientovaná podélná jednolodní stavba s odsazeným, trojboce uzavřeným kněžištěm, k němuž na severní straně přiléhá obdélná předsíň a na jižní straně čtyřboká sakristie s oratoří v patře. K lodi obdélného půdorysu se na ose západního průčelí přimyká hranolová věž s válcovým útvarem točitého schodiště v severozápadním koutě. Věž je zastřešena cibulovou střechou přecházející do jehlanu, ve vrcholu makovice a kříž. Nad lodí střecha sedlová, nad kněžištěm sedlová v závěru zvalbená, obdobná nad sakristií. Nad severním přístavkem je střecha pultová, nad schodištěm do věže kuželová. Severní a jižní stěny lodi jsou prolomeny trojicí pravidelně rozložených segmentově završených oken lemovaných kamennými šambránami členěnými lištou, trojice obdobných otvorů prosvětluje presbytář. Sakristie je v přízemí z jižní strany prosvětlena obdélným okenním otvorem rámovaným kamennou šambránou s lištou, oratoř v patře větším obdélným oknem na jižní a menším na východní straně. Přízemí věže je prolomeno jedním ležatě oválným okénkem na západní straně, na jižní straně slepý okenní otvor obdobný jako okna lodi. Zvonicové patro je prolomeno trojicí segmentově završených otvorů. Hlavní vstup do kostela vede skrz podvěží obdélným portálem s profilovaným kamenným ostěním s ušima, vlysem v nadpraží a segmentovým frontonem. Ve vlysu je římskými číslicemi proveden letopočet 1729, ve frontonu je osazena kamenná kartuš obsahující opatský znak louckých premonstrátů. Nad vlastním erbem jsou opatské insignie: berla, mitra a kříž. Další dva obdélné portály s kamenným ostěním jsou prolomeny v západní části severní a jižní strany hlavní lodi, jeden z jižní strany sakristie a druhý ze západní strany schodiště na věž. Fasády jsou členěny lizénovými rámy, kordonová římsa odděluje tělo věže od zvonicového patra, to je rámováno nárožními římsovými pilastry. Západní štít lodi je trojúhelný, východní je ve spodní části volutový, v horní trojúhelný, ořímsovaný. V obou částech prolomena oválná okna. Kněžiště je zaklenuto krátkým úsekem valené klenby s výsečemi, v závěru odděleném pasem jsou lunety. Vítězný oblouk má půlkruhový profil, v lodi je valená klenba s výsečemi mezi pasy, které dosedají na pilastry s římsovými hlavicemi položené na širokých přízedních polopilířích. V západní části lodi spočívá na dvou pilířích hudební kruchta podklenutá valeně se styčnými výsečemi. Předsíň je plochostropá, v sakristii je valená klenba se styčnými výsečemi, v oratoři rovný strop. Z vnější strany při východní zdi závěru kostela je umístěn kamenný náhrobek Andrease Niglitze ze Suchohrdel.