kostel sv. Petra a Pavla

Jednolodní kostel s polygonálním presbytářem a věží v jihozápadním koutu lodi je situován východně od náměstí. Jižně od kostela se rozprostírá areál kláštera, jež je s kostelem spojen prostřednictvím současné sakristie, do níž se vchází východní stranou presbytáře. Presbytář s trojbokým závěrem nese zvalbenou střechu krytou šindelem. Severní a jižní stěnu včetně nároží závěru zpevňují armované opěráky vrcholící pultovou stříškou. V závěru presbytáře jsou prolomena dvě dvoudílná lomená kružbová okna. Presbytář dále prosvětlují tři lomená kružbová okna v jižní stěně. K východní stěně závěru se přimyká budova kláštera. Sakristie s oratoří Patrová přístavba s pultovou střechou krytou šindelem přiléhá k severní stěně presbytáře. V severní stěně se nalézá pravoúhlý vstup. Loď obdélného půdorysu kryje sedlová střecha s polovalbou na západní straně. Severní obvodové zdivo a severozápadní nároží zpevňují armované opěráky s pultovou stříškou. Do jihozápadního rohu lodi je včleněna hranolová věž se zesíleným obvodovým zdivem. Mezi opěráky jižní zdi s kružbovými motivy ve vrcholu je vsazena křížově klenutá jižní předsíň, která kryje sedlový portál s bohatě profilovaným ostěním. Loď prosvětlují z jihu tři lomená okna s kamenným ostěním. Hlavní vstup do kostela vede sedlovým portálem s bohatě protínaným ostěním v západním průčelí. Nad portálem se otevírá trojdílné lomené kružbové okno se čtyřlistem. Horizontálně čelní průčelí patrová a hlavní římsa. Před líc západního průčelí mírně předstupuje západní stěna věže. Věž Hranolová věž je včleněna do půdorysu lodi v jejím jihozápadním rohu. Nároží středověké části věže jsou zpevněna kvádrovým armováním. Horizontálně věž člení kamenicky opracované patrové římsy. Středověká věž vrcholí mohutnou korunní římsou, na kterou je nasazeno barokní patro, které ukončuje cibulová báň s lucernou. Patra věže osvětlují malá obdélná okna s kamenným ostěním. Ve zvonovém patře se otevírají lomená okna se žaluziemi. Barokní nástavba věže má fasády zdobené pilastry s dvěma půlkruhově sklenutými okny na každé straně. V interiéru lodi stojí osmiboký pilíř zděný z kamenných kvádrů vynášející severovýchodní roh věže. V podkruchtí je pilíř součástí arkády. Jižní předsíň Mezi opěráky na jižní straně lodi je na konzolách vyložena jižní předsíň s pultovou, šindelem krytou střechou. Prostor předsíně s křížovou žebrovou klenbou se otevírá segmentovým záklenkem do prostoru před kostelem. Předsíň slouží jako závětří pro pozdně gotický sedlový portál, jehož sedlo lemuje rastr protínaných prutů.