kostel sv. Petra a Pavla

Kostel se sousední farou a farním hospodářským dvorem tvoří rozlehlý přirozeně narostlý urbanistický celek, situovaný při záp. okraji historického jádra městečka JZ směrem od náměstí v dominantní poloze na nízkém návrší, strmě se svažujícím k SV do hluboké rokle. Areál kostela byl v r. 1986 spojen s areálem fary do jediného evidenčního celku. Z důvodů provozně funkčních i praktických potřeb památkové ochrany je vhodné tento rozsáhlý soubor budov a pozemků rozdělit na dvě samostatné jednotky - areál kostela a areál fary. Na temeni pahorku se rozkládá starý hřbitov, rozšířený asi na začátku 19. stol. směrem k Z. Obě části hřbitova byly zrušeny kolem r. 1950. Zatímco na novém hřbitově je dnes letní kino, tvoří starý hřbitov nepravidelně oválného půdorysu přirozenou základní poměrně rovnou plochu, v jejímž středu se zdvihá kostel. Zrušený hřbitov je obehnán ohradní zdí s několika branami. V záp. části hřbitova při ohradní zdi a u márnice je volně postaveno na nepůvodních místech několik kamenných náhrobků a litinových křížů ze zrušených hrobů. (Pokračování popisu na DL.) Předmětem ochrany je: kostel, márnice, ohradní zeď hřbitova s branami a pěti sochami, železný kříž na kamenném podstavci před hřbitovem a pozemky vymezeného areálu. V SZ části hřbitova v linii hřbitovní zdi stojí drobná márnice, na vých. rameni zdi před závěrem presbytáře je osazeno na pilířích a po stranách dvoudílné dnes nefunkční brány pět barokních soch. Hřbitov je spojen s prvním patrem fary přechodem vedeným po koruně klenuté brány vjezdu do farního dvora. Vlastní přemostění hlubokého zářezu přístupové cesty do dvora je již součástí farního areálu. Vně ohrazeného hřbitova před hlavní již. branou je umístěn velký litinový kříž s korpusem na pilířovém pískovcovém podstavci, datovaný r. 1862.