kostel sv. Petra a Pavla

Na severovýchodním okraji města se na okraji terénní terasy a částečně na výrazné výšině nachází stavební soubor kostela s přilehlým hřbitovem a farou. Kostel sv. Petra a Pavla je od severu, východu a jihu obklopen hřbitovem, vymezeným kamennou ohradní zdí. Kostel je jednolodní orientovanou stavbou s nepatrně odsazeným, půlkruhovým presbytářem a západní hranolovou věží, zakončenou zvonovitou helmicí s lucernou. K presbytáři přiléhají na jižní a severní straně patrové přístavky kaple a sakristie obdélného půdorysu. K severní a jižní fasádě věže jsou přiloženy pulty kryté hranolové schodišťové útvary s okosenými nárožími, dosahující korunní římsy lodi. Obdobné, ale drobnější prvky, vymezené polygonálním pláštěm, svírá severovýchodní a jihovýchodní kout presbytáře a jeho přístavků. Jižní a severní stěnu lodi člení trojice masivních neodstupných opěráků, krytých pultovou stříškou, analogické opěráky zpevňují i závěr presbytáře. Fasády lodi i presbytáře prolamují velká obdélná okna se segmentovým záklenkem a lehce rozevřenými špaletami, u presbytáře je rozvrh oken doplněn výše posazenými oválnými okny. Přístavky mají okna obdélná, případně s půlkruhovým záklenkem. Nižší patra věže prolamují nevelká obdélná okénka a nejvyšší patro velká zvonová okna s půlkruhovou archivoltou. Loď i presbytář kryje vysoká sedlová střecha, opřená na západní straně do štítu, nad závěrem presbytáře je střecha zvalbená a opatřená sanktustníkem. Přístavky mají jednoduché pultové zastřešení. Vstup do valeně zaklenutého podvěží a samotného chrámu vede rozměrným pravoúhlým portálem s pískovcovým ostěním a trojúhelným frontonem. Další portály v exteriéru jsou novodobé s pravoúhlým pískovcovým ostěním a oběžnou lištou. Fasády lodi a presbytáře člení vpadlé rámce, sokl a jednoduše profilovaná korunní římsa. Loď je zaklenuta třemi poli mohutně rozepjatých plackových kleneb, spočívajících na přízedních pilastrech a oddělených zdvojenými pasy. Presbytář završuje koncha s dvojitými pasy, vystupujícími ze zdvojených pilastrů. Interiéry kaple a sakristie po stranách presbytáře jsou zaklenuty valenými klenbami s pětibokými výsečemi nad otvory. Hudební kruchta v západní části lodi, vynášená trojicí arkád s půlkruhovými archivoltami, spočívajícími na dvou hranolových pilířích, je podklenuta třemi plackovými klenbami.