kostel sv. Šimona a Judy

Orientovaný kostel sv. Šimona a Judy je situován uprostřed intravilánu obce a je tvořen obdélným trojlodím s navazujícím odsazeným polygonálním presbytářem, ke kterému je na východní straně přiložena hranolová věž. Na západní straně střední lodi je přistavěna patrová předsíň. Sakristie je vložena do severovýchodního koutu lodi a presbytáře. Stavba je postavena v pozvolně se od severu k jihu svažujícím terénu. Z tohoto důvodu je mírně předsazený sokl na severní straně lodi velmi nízký, částečně splývá s terénem, zatímco na jižní straně je sokl vysoký téměř tři metry a je třikrát odsazený. Presbytář i věž sokly postrádají. Hladce omítnutá průčelí lodi a předsíně jsou vertikálně členěna nárožními mělkými pilastry ukončenými prostými hlavicemi. Na nich spočívá redukované kladí s výrazně předsazenou korunní římsou, která je nad západním průčelím předsíně trojúhelně zalomena. Vertikální členění severního a jižního průčelí lodi doplňují dva pilastry v ploše fasády. Mezi pilastry jsou otevřeny obdélné půlkruhově klenuté okenní otvory ohraničené plochou šambránou lemovanou předsazeným páskem. Západnímu průčelí dominuje obdélná předsíň, která je v ose členěna jedním obdélným vstupním otvorem otevřeným na vnitřním líci mělké půlkruhově klenuté niky. Ta je vsazena do edikuly tvořené dvěma pilastry nesoucími na profilovaných hlavicích kladí s hladkým vlysem, na které dosedá trojúhelný štít. Stříška štítu je kryta bobrovkami. Nad edikulou je otevřen kruhový okenní otvor lemovaný plochou šambránou s předstupujícím páskem. Korunní římsa je mezi nárožními pilastry trojúhelníkovitě zalomena a její horní strana je kryta pálenou taškou bobrovkou. Nad římsou se ze dvou nízkých pilířů zdvihá trojúhelný štít ukončený nízkým pilířem se vsazeným latinským křížem. Obě boční průčelí předsíně jsou členěna obdélnými půlkruhovými okenními otvory. Střecha nad lodí je valbová, na západní straně valba přechází do sedlové střechy předsíně. Střešní krytina je nad oběma částmi tvořena cembritovými šablonami položenými na prkenné bednění. Výrazně odsazený polygonální presbytář má hladce omítnuté stěny ukončeny korunní římsou. K jihovýchodnímu a severovýchodnímu nároží polygonu a k jižní stěně jsou přiloženy neodsazené opěráky kryté pultovou stříškou s pálenou bobrovkou. Okenní otvory mezi opěráky jsou tvarově shodné s okenními otvory lodi. Střecha presbytáře je sedlová s velmi mírným sklonem, krytinu tvoří obdélné plechové šablony přibíjené na prkenné bednění. Stěny hranolové věže, která navazuje na východní stěnu presbytáře, jsou horizontálně členěny kordonovou římsou mezi druhým a třetím patrem věže. Jižní stěna je v úrovni přízemí prolomena obdélným vstupním otvorem s neprofilovaným kamenným ostěním, kromě zvonového patra nejsou v průčelí jiné otvory. Východní stěna je v přízemí otevřena osově umístěným obdélným okenním otvorem rámovaným neprofilovaným kamenným ostěním, do kterého je zapuštěna provlékaná železná mříž. První a druhé patro věže je členěno vždy jedním zazděným obdélným okenním otvorem, jejich kamenná ostění mají okosené hrany vybíhající z esovitě projmutých trojúhelných náběžných štítků. Severní stěna je členěna jedním půlkruhovým okenním otvorem prolomeným v úrovni prvního patra. Zvonové patro věže je otevřeno sdruženými půlkruhovými zvukovými okny ve všech průčelích. Pod otvory rámovanými plochou šambránou probíhá tenká podokenní římsa. Průčelí jsou ukončena výrazně předsazenou korunní římsou. Věž je zakončena jehlancovou střechou, do které je vsazena oktogonální věžička se čtyřmi hodinovými ciferníky zakončená vysokou jehlancovou střechou, v jejímž vrcholu je osazen latinský kříž. Střecha věže, stěny věžičky i její střecha jsou pokryty obdélnými cembritovými šablonami. V severovýchodním koutu mezi lodí a presbytářem je vložena obdélná sakristie krytá pultovou střechou. Severní průčelí na nízkém soklu ukončené jednoduchou korunní římsou je členěno dvěma okenními otvory, které jsou shodné s okny lodi. Sakristie je přístupná obdélným vstupním otvorem, který je prolomen na vnitřním líci mělké, půlkruhově klenuté niky s takřka přímými špaletami. Otvor vyplňují dřevěné, do exteriéru otevírané dveře rámové konstrukce.