kostel sv. Štěpána

Chrámový areál se rozkládá na nízkém izolovaném návrší na jižním okraji městečka poblíž silnice na Hostokryje. Areál sestává z vlastního kostela, situovaného uprostřed většího recentního hřbitova zhruba obdélného půdorysu. Hřbitov, orientovaný delší osou ve směru S-J, je obehnán kamennou ohradní zdí, prolomenou přibližně uprostřed sev. strany klenutou branou. Do SV rohu hřbitova je vložena drobná obdélná stavba márnice. Středem hřbitovního pole prochází od S k J pěšina, lemovaná v dolní sev. polovině mezi branou a kostelem stromořadím. Na hřbitově stojí řada upravených náhrobků, z nichž mnohé jsou hodnotné a jsou i součástí siluety hřbitovní zdi. Předmětem ochrany je: kostel, ohradní zeď s branou, márnice a pozemky vymezeného areálu.