kostel sv. Tomáše

Rozměrný orientovaný kostel téměř obdélného půdorysu s obdélnými přístavbami na severní a jižní straně. Kostel je zděný ze smíšeného zdiva, omítnutý v barvě okrové a bílé. Kostel bazilikálního typu je trojlodní s polygonální věží na západní straně, obdélným presbyteriem v závěru a po stranách s přiléhajícími přístavbami kaple a sakristie. Fasáda je členěna profilovanou patrovou a korunní římsou, v patře nadokenními římsami kopírujícími tvar sdruženého okna, lizénami a obloučkovým vlysem, sdruženými i jednoduchými okny zaklenutými půlkruhovým obloukem, vstupními otvory završenými půlkruhovým obloukem a zděnými nevýrazně vystupujícími portiky s trojúhelným zakončením s bočními vstupy (do sakristie a kaple). V závěru kostela jsou v úrovni přízemí tři slepé okenní osy se dvěma krajními podvojnými okny a uprostřed s potrojným oknem. Hlavní průčelí je trojosé se vstupem uprostřed. Dveře jsou dřevěné dvoukřídlé, výplňové, s krytým světlíkem. Dveře jsou osazeny v půlkruhově zaklenutém odstupněném výklenku, po stranách rámovaným lizénami a naddveřní odsazenou trojúhelnou římsou završenou zděným jednoramenným křížem. Střecha je valbová s mírným sklonem. Střechy sakristie a kaple jsou valbové, kryté taškami. Střecha věžičky jehlancová, krytá měděným plechem. (Podrobnější popis včetně interiéru viz DL Ing. arch. Průšové, 1987.) Předmětem ochrany je kostel sv. Tomáše s pozemkem.