kostel sv. Václava

Nad půdorysem čtverce vybudovaný sálový prostor se symetricky řešenou západní předsíní a čtvercovým chórem, k němuž v ose přiléhá sakristie; je kryt třemi nízkými stany (dříve tašky, dnes alukryt), z nichž střední ukončuje kamenná kuželka. Průčelí jsou omítaná s bohatě profilovanou hlavní římsou a okny v hlubokých ostěních ve vykrajovaných rámech s klenáky. Vstupní průčelí člení na nároží svazkové pilastry nesoucí kladí a římsu, k nároží s připojují hladce omítaná válcová tělesa, 2 schodiště. V ose přízemí je kamenný pravoúhlý portál s klenákem, v jeho nadpraží je plochý štukový nástavec s páskou ukončený do půlkruhu vydutou římsou, celek doplňuje kamenný plastický znak tepelského kláštera s letopočtem *1747* a monogramem *A.A.T* (opat Jeroným Ambros), nesený dvěma andílky; je doplněn opatskými insigniemi, berlou a mitrou a třemi parožími .