kostel sv. Václava

Kostel sv. Václava je usazen v ohrazeném okrsku na vyvýšenině v centru obce. Jedná se jednolodní stavbu s presbytářem směřujícím na východoseverovýchod. Stavba seskládá ze západní přístavby předsíně, vystavěné na půdorysu příčně položeného obdélníka, obdélné lodi, apsidy a sakristie v její ose, mírně posunuté zhruba k severu. Příčná předsíň je kryta valbovou střechou v ose sever-jih a loď střechou sedlovou. Sakristie je krytá střechou valbovou. Fasády jsou členěny poplatně pozdně klasicistní přestavbě z poloviny 19. století, především na románské apsidě jsou analyticky odkryta ostění původních oken. V ose jižního okna je zřetelný zazděný otvor původního románského portálu. Zhruba v polovině jižní stěny lodi byly zaznamenány spáry, indikující existenci a polohu původního, pozdně románského portálu. Jak loď, tak apsida jsou vyzděny z precizně opracovaných kamenných kvádříků, kladených na tenké přesné spáry. Dnešní presbytář je pozůstatkem původní románské rotundy. Do prostoru někdejší okrouhlé lodi, ještě ve 12. století nahrazené dnešní lodí obdélnou, se otevírala monumentálním vítězným obloukem, původně snad členěným ústupkem. V severní stěně jsou zazděné pozůstatky gotického (?), druhotně zahloubeného sanktuária. Někdejší apsida byla v mladších dobách nadezděna věžovou nástavbou. Loď byla během barokních oprav zaklenuta valenou klenbou s párem protilehlých pětibokých výsečí, reagujících na půlkruhově uzavřená okna. Profilace vítězného oblouku byla nahrazena masivními štukovými výžlabky, nahoře se sbíhajícími do hrany přechodu mezi lodí a závěrem. Pozdně klasicistní přístavba předsíně se do lodi obrací dvěma široce rozkročenými arkádami, a to přízemní, sklenutou segmentem, a patrovou se stlačeným obloukem, vedoucím na emporu. Předmětem ochrany je kostel sv. Václava a ohradní zeď s branou.