kostel sv. Václava

Kostel se nachází na dominantním návrší západně od hlavní severojižní komunikace zhruba uprostřed zástavby obce Srbská Kamenice. Kostel je jednolodní s připojenou hmotou sakristie, orientovaný presbytářem k severu, jižní průčelí uzavírá zapuštěná věž. Loď kostela stojí na obdélném půdorysu. Severním směrem přiléhá zúžený presbytář zakončený půlkruhem. Jižní průčelí je konvexně a konkávně zvlněné, nahoře vystupuje dřevěná věž s cibulovou bání s lucernou. Střech lodi je sedlová, presbytář je opatřen kuželovitou valbou, krytinou je pálená bobrovka kladená na husté laťování. Střecha věže je provedena z antracitového plechu. Nad presbytářem je malý polygonální sanktusník. Hlavní vstupní průčelí je jižní, pojato je dynamicky. Rizalit věže s bočními nárožními pilastry je konvexně propojen s hmotou lodi. V ose je pravoúhlý portál se svazčitým klenákem, nad ním je kasulové okno v mělkém výklenku. Ve zprohýbaných bocích jsou vždy dvě malá vykrajovaná okna, mezi nimi je koncha s postavou světce. Na západní straně je to sv. Josef s rozkvetlou lilií a malým ježíškem a na východní, směrem k přístupovému schodišti, je to sv. Václav v kněžském šatu. Nad profilovanou korunní římsou je rizalit završen patrovou hranolovou věží. Věž je svisle bedněná dřevem s hnědou povrchovou úpravou. Nároží věže jsou skosená, pilastry jsou dřevěné vyřezávané. Věž je završena cibulí a polygonální lucernou se špicí a kovaným křížem. Stěny lodi a presbytáře jsou členěny sdruženými pilastry na jednotlivá pole. Na každé straně lodi i presbytáře jsou dvě kazulová okna. V lodi jsou okna rozměrnější než v presbyteriu. Provedení je ovšem u všech otvorů shodné. Obvod tvoří profilovaná bílá šambrána a hranolový svažující se kamenný parapet. Výplň tvoří rastr kovových prutů a skleněných obdélných tabulek. Fasáda je hladká růžová. Tektonické prvky (pilatry, římsy, šambrány) jsou bílé. U terénu obíhá nízký sokl, ve výši pasu obíhá objekt kamenná kordonová římsa. Dřevěné bednění věže je doplněno hodinami.