kostel sv. Václava

1) kostel 2) kaple I 3) kaple II 4) ohradní a opěrná zeď se sochařskou výzdobou 5) brána I se schodištěm 6) brána II se sochařskou výzdobou Kostel stojí zhruba uprostřed lichoběžné návsi na mírně vyvýšené plošině, vymezené opěrnou a ohradní zdí. V jz. a sz. nároží ohradní zdi jsou vloženy dvě kaple s okosenými nárožími. Terasa kolem kostela sleduje volně jeho půdorys. Vstup na terasu od jihu kamenným schodištěm a branou I, od západu branou II. Omítaná ohradní zeď měla na pilířcích osazeny kamenné vázy (šest kusů), dále dva putti a šest soch svatých; s ohledem na havarijní stav byly některé plastiky deponovány do jižní kaple a jsou nadále vedeny jako movité KP (socha sv. Vendelína, Teodora, sv. Tekly, sv. Notburgy, torzo levého puttiho, váza číslo 3). Pravý putti zničen. Pro obě sochy putti byly zhotoveny kopie (výdusky), osazené po stranách přístupové cesty od Z brány ke kostelu.