kostel sv. Václava

Areál kostela sv. Václava leží ve středu obce, na návrší na V straně návsi. Spojení terénní dispozice areálu s architektonickou podobou kostela (s věží při vstupním průčelí) tvoří tak výraznou dominantu návesního prostranství. Orientovaná stavba kostela stojí přibližně uprostřed hřbitova obehnaného kamennou ohradní zdí se 2 klenutými branami. Hlavní vstupní brána (s klasicistním tvaroslovím) je prolomena v Z linii ohradní zdi, přístupná z návsi. Druhý vstup na hřbitov (prostou segmentově klenutou brankou) je přístupný od areálu fary čp. 37, poblíž (SV) pravoúhlého presbytáře. V JV rohu hřbitova stojí nevelká stavba márnice v průčelí s osazeným drobným empírovým náhrobkem J. Hoppeho z Valečova z roku 1816. Památkovou hodnotu areálu dotváří kamenný kříž, stojící poblíž (S) hlavní brány. Předmětem ochrany je kostel sv. Václava, márnice s náhrobkem J. Hoppeho, ohradní zeď se 2 branami, kamenný kříž před kostelem a pozemky vymezeného areálu.