kostel sv. Valentina

Kostel sv. Valentina v Novosedlicích (něm. Weisskirchlitz) stojí v centru obce při kostelní ulici. Jedná se o obdélnou sakrální stavbu s presbytářem orientovaným k jihovýchodu s pravoúhlou sakristií obrácenou severovýchodním směrem. Loď je zastřešena sedlovou střechou, presbytář je zúžený trojboký, zakončený valbou. Nad presbytářem je polygonální sanktusník. Střešní krytina lidi je tašková, presbyteria z na koso kladených šablon. Okna jsou obdélná se segmentovým zakončením rastrovaná do lizénových rámců. V presbyteriu jsou pod a nad okny obdélná vpadlá zrcadla se zaoblenými rohy. Před hlavní průčelí předstupuje obdélná předsíň zastřešená sedlovou střechou se sochou žehnajícího Krista. Do předsíně vede portál se zdobným trojúhelným tympanonem s trojicí pinií. Vstup je rámován mělkou šambránou. Hlavní štítové průčelí je zdobeno zdvojenými dórskými pilastry vysokého řádu prostor mezi nimi vyplňují dvě niky. V ose průčelí je okno zakončeno stlačeným obloukem s profilovanou šambránou. Masivní profilovaná římsa je doplněna atikou a volutovým štítem s trojúhelným zakončením. Ve vrcholu je zlacený dvouramenný kříž, po stranách jehlany a koule. Ve štítu jsou dva malé na výšku obdélné otvory se segmentovým zakončením.