kostel sv. Vavřince

Volně stojící podélný jednolodní orientovaný kostel s menším čtvercovým presbytářem. Střecha sedlová, nad presbytářem zvalbená, kryta dříve břidlicí, nyní pálenou taškou, sakristie kryta plechem. Na západním průčelí hranolová věž tvoří středový rizalit. Podélná loď osvětlována 3 páry oken, zaklenuta 3 pruskými klenbami do pasů, ty nasedají na kladí s římsami a s triglyfy, které je neseno vždy 2 iónskými pilastry. Vítězný oblouk je segmentový, presbytář čtvercový, zaklenutý českou klenbou, dělení stěn je stejné jako v lodi, osvětlení 1 párem oken. K presbytáři přiléhá sakristie. Průčelí kostela je děleno iónskými pilastry mezi okny a na rozích, které nesou hladké kladí s hlavní římsou, které obíhá kolem celého kostela. Západní průčelí má kouty věže zaobleny. Rizalit od věže i boční úseky mají na rozích pilastry (vždy 1) jen v zaoblení jsou 2, rizalit má pilastry zdvojené, nad římsou je trojúhelníkový tympanon. Štíty po bocích věže jsou na rozích ukončeny vázami. Zvonicové patro věže má okna na 3 strany a děleno na rozích pilastry, které nesou kladí s římsou. Střecha věže je kombinace stanové a zvonové, kryta měděným plechem. Západní průčelí má hlavní vstup obdélný s kamenným portálem, po bocích jsou vstupy jednoduché, nad portálem je obdélné okno s půlkruhovým záklenkem, nad ním je návojová římsa, po bocích místo oken jsou výklenky s ostěním a návojovou římsou v omítce. Portál má ostění zalomené s volutou, římsa uprostřed je přerušena velkým opatským znakem zakladatele kostela opata Klášterního Hradiska Pavla Ferdinanda Václavíka s písmeny P.W.A.G., který je shora obklopen trojúhelníkovým frontonem.