kostel sv. Vavřince

Areál kostela sv. Vavřince se nachází v centru podhorské obce, vytváří její přirozenou dominantu. Stojí při hlavní silniční komunikaci od Jablonného nad Orlicí do Výprachtic. Areál, vymezený průběhem ohradní zdi uzavírající hřbitov, je tvořen orientovanou stavbou kostela podélné dispozice a zděnou ohradní zdí, která navazuje na jeho západní hlavní průčelí a obíhá jej podél bočních stěn a presbytáře. Průčelí kostela je architektonicky dotvářeno dvojicí zaklenutých vstupních bran, vsazených do ohradní zdi symetricky při obou nárožích. V blízkosti areálu kostela, severně od něho přes silnici, se nachází patrová budova fary, vystavěná roku 1783. Na volném prostranství před kostelem stojí socha Krucifixu.