kostel sv. Vavřince

Kostel sv. Vavřince s areálem vymezeným ohradní zdí se nalézá uprostřed návsi. Areál zahrnuje kostel, hřbitov a ohradní zeď se vstupními branami. Kostel sv. Vavřince v Pištíně postavený uprostřed hřbitova je jednolodní orientovaná stavba. Poměrně vysoké kněžiště s polygonálním závěrem je sklenuto jedním polem křížové klenby a paprskem žeber nad oltářem. Na severní straně je připojena sakristie sklenutá dvěmi poli křížové klenby. Obdélná loď má plochý strop s fabionem a zrcadlem zdobeným po obvodu bohatým štukovým dekorem. Jižní předsíň kryje lomený profilovaný gotický portál doprovázený na pravé straně kamennou gotickou kropenkou zdobenou po obvodu lípanými čtyřlisty. Západní věž z poloviny 18. století byla upravena do nynější podoby roku 1766.