kostel sv. Víta s farou

Soubor areálu farního kostela sv. Víta a fary čp. 82 se nachází v severovýchodní části města, na prostranství nad svažujícím se terénem, který klesá v jižním a pozvolna v jihovýchodním směru k nedalekému soutoku říčky Bahnice a Lokotského potoka, protékajících okrajovými částmi Častolovic. Areály kostela a fary jsou od sebe odděleny do svahu se zařezávající silniční komunikací (č. 321), stoupající mezi farou a kostelem ve směru na Libel a Solnici, a paralelně s ní podél fary běžící místní komunikací. Součástí souboru jsou neorientovaná stavba volně stojícího farního kostela, ohradní zeď s oplocením běžící na západní straně někdejšího hřbitova a budova volně stojící fary čp. 82. Fara s přilehlými památkově nechráněnými hospodářskými přístavky ve dvoře a s farní zahradou leží západně od silnice a místní komunikace, východně od obou komunikací je položen dnes již neznatelný hřbitov s neorientovaným kostelem sv. Víta uprostřed. Toto prostranství je otevřené a volně přístupné ze severozápadní strany, kde se nachází, mimo hranice areálu, památkově nechráněný pomník se sochou sv. Václava. Ze severní, východní a jižní strany je areál kostela souvisle obklopen nízkou zástavbou se zahradami, z jihu je pak prostranství před kostelem přístupné po schodech mezi zástavbou. Celý úsek na západní straně prostranství je vymezen nízkou zídkou s osazeným dekorativním prutovým železným oplocením. Tato cihlová zídka je vynesena na zděné opěrné zdi zachycující a zpevňující sráz nad silnicí. Přímou komunikaci mezi farou a kostelem zajišťuje nadchodová železná lávka vedená nad silnicí, jejíž vyústění ke kostelu je orientováno na boční vstup do lodi kostela v jeho západní boční stěně. Na prostranství před kostelem, před hlavní jižní průčelí, byly dodatčně osazeny socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1721, přenesená ze svého původního místa v dolní části obce u mostu přes Bahnici, a torzo Krucifixu z roku 1839, přenesené ze stejného místa. Při bočním vstupu do kostela v západní stěně lodi stojí dřevěný misijní kříž.