kostel sv. Vojtěcha

Římskokatolický kostel sv. Vojtěcha v Českých Budějovicích, vystavěný ve funkcionalistickém stylu, se nachází v ulici Emy Destinové ve Čtyřech Dvorech. Vystavěn byl jako orientovaný, na nízkém kamenném soklu, jednolodní s mírně odsazeným pravoúhlým presbytářem a dominantní, asymetricky situovanou hranolovou věží se zvonicí v západním průčelí, kryt je valbovou střechou, zakrytou holandskými taškami. Prostá hladká západní fasáda s věží po levé straně je vertikálně členěna svislým pásem úzkých zahrocených okének, osvětlující schodišťový prostor věže a ve středu mohutným jednoduchým předsazeným hrotitým rámem, v jehož vnitřním poli je umístěn hlavní vstup do kostela, uzavřený dřevěnými čtyřkřídlými svlakovými dveřmi s dochovaným původním zdobným kováním. Vstupu je předloženo oválné kamenné schodiště se třemi kamennými stupni. Nad vstupem je umístěno velkoplošné šestnáctitabulové lomené okno v kovových rámech. V horní části věže jsou vynechány čtyři vodorovně obdélné otvory, zakryté dřevěnými žaluziemi, jež na všech čtyřech stranách věže otevírající do venkovního prostoru zvonové patro. Věž je ukončena mělkou oběžnou římsou a nízkou stanovou oplechovanou stříškou, vrcholící makovicí s křížem. Severní průčelí otevřené do ulice Emy Destinové je vertikálně členěno předsazeným úzkým pilířem na celou výšku kostela, který je prodloužením vítězného oblouku, a dále osmi dvojicemi úzkých vysokých osmitabulkových oken, umístěných v mělkých zahrocených nikách. Levá (východní) dvojice oken osvětluje presbytář a její okna jsou mírně rozšířena. V rovině přízemí je stěna členěna hroty šesti oblých nik, ve kterých jsou vysazeny konzolky, na kterých dle původního projektu měly být umístěny sochy svatých, které však nikdy nebyly osazeny. Též je zde situován předsazený boční lomený vstup do kostela a vstup do věže, jemuž je předložena kamenná podesta se třemi schodišťovými stupni, ze severní strany je podesta chráněna železným zábradlím se zvlněnými svislými příčkami. Horizontální členění průčelí zajišťuje průběžná podokenní římsa a římsa korunní. U jižního průčelí se z důvodu přilehlé stavby střediska mládeže uplatňuje pouze horní okenní část, která je řešena obdobně jako u severního průčelí. Východní průčelí obrácené do zahrady je v současnosti zčásti zakryto novostavbou přízemních garáží. V ploše průčelí dominuje vysoký, mírně předsazený rámec s plochou členěnou pilovým řezem, obloženým hnědými keramickými pásky. Nad vrcholem rámce se až pod korunní římsu tyčí kříž. Na levé straně se k průčelí připojuje přízemní přístavek sakristie s prostou hladkou fasádou na kamenném soklu, jež je členěna pouze dvojicí svislých hrotitých oken, umístěných v mělké hrotité nice. K sakristii přiléhá přístavba spojovací chodby mezi sakristií, farou a střediskem mládeže. Tento spojovací objekt již není součástí návrhu, neboť se jedná o novodobou stavbu.