kostel Zjevení Páně

Kostel Zjevení Páně v Ostružné je venkovskou klasicistní architekturou bez přílišné zdobnosti. Z příjezdových komunikací je vnímán ve hmotovém uspořádání a tvarování, má bílou fasádu, je členěn pravidelně uspořádanými stavebními otvory a výraznou korunní fabionovou římsou, která přechází v západním průčelí kostela v římsu středovou. Fabionová římsa ukončuje také věž. Stavební otvory jsou pravoúhlé, obdélné, s mírnými segmentovými záklenky, avšak u oken zvonového patra se záklenky zvedají až do půlkruhu. V presbyteriu dává oknu půlkruhový záklenek až členění jeho vitrážové výplně. Nad západním oknem zvonového patra je umístěn v mělké nice se záklenkem Kristův monogram, ochranu mu tvoří pomyslný baldachýn vytvořený tvarováním římsy a střechy věže. Doplňková okna v sakristii a představené předsíni jsou obdélná. Kostel je sakrální halovou architekturou, longitudinální stavbou s polygonálně tvarovaným presbyteriem. Půdorysně se rozvíjí v podélné ose ve směru JZZ - SVV. Kostel je přibližně orientovaný. (Dále budou strany v popise kostela brány, jako by byl orientovaný.) Presbyterium je užší než loď. Ze severní strany se k presbyteriu přimyká sakristie, před západní průčelí je představena předsíň. Do středu západního průčelí kostela je zapojena hranolová věž se stanovou střechou, její hmota vystupuje z průčelí v mělkém rizalitu. K věži se přimykají z obou stran patrové přístavby pro schodiště na kůr a depositoria. Tím dostává přední část kostela trojdílnou vnitřní dispozici. Vstupní představená předsíň pouze rozvíjí její střední díl. Střecha kostela je sedlová s valbou v závěru, sleduje zde polygonální půdorys presbyteria. Střecha pojímá ve hmotě pultové střechy přístaveb k věži, štít tak může být zapojen do hmoty a architektury průčelí. Střecha představené předsíně je malého sklonu, částečně ustupuje oknu věže. To je dodatečně ve spodní části zazděno. Ze střechy nad presbyteriem vyrůstá drobná zvonička s cibulovou střechou s lucernou, vrcholí tlapatým křížem, na hrotnici je připevněna korouhev a makovice. Hlavní věž, vrcholí křížem, má vlastní makovici. Kříž je latinský železný, s výraznou symbolikou, je zámečnickým výrobkem. Jeho nosným prvkem je štíhlý sloupek, ramena kříže navlečená na sloupku jsou zakončena trojlistem. Do paty kříže je umístěn symbol ducha svatého, srdce kříže se svatozáří i zakončení ramen zdobí osmicípé hvězdy, tyto prvky jsou vystřihnuté z plechu. Symboly kříže mají světlou barvu, mohou být pozlaceny. Střecha kostela o sklonu cca 45° je pokryta světle šedými šablonami z hliníkového plechu. Krov kostela i věže je klasicistní. Krov věže je přístupný pouze pohledu ze zvonice. Ve zvonici jsou na stolice zavěšeny tři železné zvony pořízené v době mezi světovými válkami. Nahradily zvony zrekvírované v 1. světové válce. Krov kostela je hambalkový, se dvěma krajními ležatými stolicemi a středovou stolicí se sloupky vybíhajícími v plných příčných vazbách k hřebeni střechy. Každá čtvrtá vazba je plná. Jednotlivé prvky krovu jsou spojeny na čepy, pásky jsou do konstrukce zapuštěné. Jde o celodřevěný spoj se spoji zajištěnými dřevěnými hřeby.