kostel Zvěstování Panny Marie

Jedná se o jednolodní stavbu o 3 klenebních polích s trojicí mělkých mezipilastrových kaplí po stranách s polygonálně (třemi stranami osmiúhelníka) uzavřeným presbytářem orientovaným na západ, na východě s kruchtou sevřenou mezi dvěma věžemi. Průčelní věže členěny římsami, spjatými pilastrovým řádem, na 3 „podlaží“ (dolní je řádu toskánského, prostřední řádu jónského a nejvyšší řádu korintského) svírají mělký rizalit ukončený segmentovým štítem s kamenným křížem na vrcholu. Za tímto křížem je ve druhém plánu trojúhelný štít zakončený kovaným křížem a po stranách pískovcovými plastikami plamenů. Věže mají mědí pobité cibulové střechy s lucernami s kovanými patriarchálními kříži. V dolním „podlaží“ průčelí jsou v nikách pískovcové sochy, v rizalitu nad hlavním vchodem je to Immaculata, v jižní věži sv. Petr a v severní sv. Pavel. Členění na „podlaží“ přechází ve dvou dolních „podlaží“ na zbytek chrámu, kde je však členění jednodušší v podstatě několika násobnými lisénovými rámy. Vnitřní prostor sklenut valenou klenbou s výsečemi, v lodi dělená pasy na tři části. Na jižní straně lodi je v místě prostřední mělké kaple vchod do na čtvercovém půdorysu postavené kaple Valdštejnské, sklenuté kupolí, v níž epitaf s valdštejnským erbem z r. 1740. Na jižní straně presbytáře výklenek s třemi náhrobníky z červeného mramoru. V čele Adama Havla Popela barona z Lobkowicz +1605, na západní straně dívky Marty Zigelové z Chocenic +1594 a na východní Kateřiny ze Žďáru, rozené Kaplířky ze Sulevic + 30. XII. 1575.