kostel Zvěstování Panny Marie

Filiální kostel stojí na jihozápadním okraji Vážan v Boskovické brázdě. Jedná se o drobnou orientovanou centrální stavbu na půdoryse řeckého kříže se sakristií vloženou do jihovýchodního rohu. V každém zakončení kříže je jedno termální okno, na fasádách sakristie dvě pravoúhlá. Fasády členěné lizénovými rámy završuje profilovaná korunní římsa, vynášející valbovou střechu. Z hřebene nad západním průčelím vyrůstá hranolová bedněná věžička se zvonicí, otevřená roletami, s malou bání a makovicí s křížem. Centrální část kostela klene kopule, v ramenech kříže jsou valené klenby se styčnými trojbokými výsečemi. Klenby dosedají na průběžnou římsu zvýrazněnou plochými pilastry. Zdi vymezující loď jsou zkosené – vpravo od vítězného oblouku zeď prolamuje nika s kazatelnou, vlevo patrně stávala křtitelnice. Niky jsou prolomeny rovněž v protějších zdech po stranách hudební kruchty, spočívající na stlačeném oblouku. Kolem kostela býval hřbitov, obehnaný nízkou zídkou, vymezující obdélník s projmutými rohy.