Kratochvílova vila

Patrová vila čp. 282 s částí původně rozměrné zahrady. Domek zahradníka čp. 283 (st.p. 610) nevhodnými stavebními zásahy pozbyl památkové hodnoty. Příznačným rysem exteriéru vily čp. 282 ve stylu geometrické moderny je užití režného zdiva a výrazná členitost stavby (apsida, pergola, pilíře, vrcholová věžička). Z interiéru nejdůležitějším prvkem je vnitřní prostorová disposice, která se rozvíjí kolem rozlehlé schodišťové haly s patrovou terasou. Součástí výzdoby vedle dřevěných uměleckořemeslných prvků haly je nástropní geometrická malba laděná v tmavších barevných tónech (v současnosti překryta přelepem). Originálně řešena je prosvětlená místnost (ateliér) v patře domu, která obsahuje na svou dobu moderní konstrukci s užitím dvojskla. Z velké části jsou původní dveře i okna (místy původní okenice). Zahradní domek při vile s bytem kočího byl původní součástí architektonické koncepce. Bohužel při modernizacích zanikl jeho původní charakter, který ladil k vile. Předmětem ochrany je vila, zahrada a pozemky vymezeného areálu.