Krematorium Motol

Areál tvoří budova krematoria (čp. 30), socha „Dohasínající krása“, vstupní brána se sochou „Bol“, kolumbárium a lesní hřbitov (urnový háj) s čestným pohřebištěm obětí komunismu. Uprostřed areálu se nachází malý rybník s rozptylovou loučkou okolo. Vstup do areálu se nachází v severní části z Plzeňské ulice. Západní část tvoří hřbitov s čestným pohřebištěm, východní část za Motolským potokem les s kolumbáriem. Budova krematoria je umístěna východně při rybníčku. V areálu se nacházejí i další objekty (bez čp.) a prodejna (čp. 296), které však nejsou předmětem navrhované ochrany. Plocha lesního hřbitova navazuje na rozptylové loučky u motolského krematoria. Při pohledu od vstupní brány se krematorium s reprezentativní parkově upravenou plochou nachází vlevo a lesní hřbitov vpravo ve svažitém terénu. Plochy dělí široká nástupní asfaltová komunikace. Základem lesního hřbitova jsou porosty stromů, ve stráni převládají smrky, následují borovice černé a duby, na náhorní plošině se objevují třešně ptačí a dokonce zbytek starého třešňového sadu. S klesajícím terénem v porostu přibývají olše. V keřovém patře převládají dřeviny, které zde byly vysazeny k jednotlivým hrobům. Sortiment není příliš druhově pestrý (převážně tisy, rhododendrony, zimostráz), což přispívá k důstojnému vyznění interiéru hřbitova. Lesní hřbitov je členěn cestičkami a pěšinami vedoucími po vrstevnicích, cestičky mají různý povrch, některé jsou dlážděné kamennými deskami, některé jsou pouze vyšlapány a některé jsou nově nevhodně dlážděny zámkovou dlažbou (lze výhledově vyměnit za vhodnější). Podél cestiček jsou umístěny jednotlivé hroby. Výškové rozdíly překonávají schodiště, která jsou buď kamenná nebo betonová ze zámkové dlažby. Památník obětem komunismu je umístěn v prvním oddělení hřbitova. Nástup k památníku začíná za vstupní branou hřbitova schodištěm a chodníkem ze zámkové dlažby, cesta stoupá v několika měkkých křivkách lemovaných kamennými pásy nápisových desek asi do poloviny svahu až na malou půlkruhovou plošinu, na které je umístěn památník. Památník tvoří vlastní bronzový pomník, umístěný na nízkém kamenném soklu s nápisem OBĚTEM KOMUNISMU, je tvořen symbolickou siluetou kříže, na levé straně zborceného.